Uutiset

Vastaanottokeskusten majoituspaikkojen määrä pienenee vauhdilla myös Päijät-Hämeessä - Hennalassa vähennykset on jo tehty

Kuva: Mirja Hussain

Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa 33 vastaanottokeskusta. Maahanmuuttovirasto tiedotti asiasta tiistaina.

Lakkautettavien keskusten lisäksi 10 keskuksen määräaikainen sopimus päättyy. Majoituspaikkoja vähennetään myös useista vastaanottokeskuksista, jotka jatkavat toimintaansa. Yksi näistä on Lahden Hennala.

Hennalan 450 majoituspaikasta vähenee 100. Vähennys oli Hennalassa jo pitkään tiedossa, kertoo vastaanottokeskuksen johtaja Markku Heikkilä.

– Tämä ei vaikuta elämäämme mitenkään. Olemme tähän pyrkineet, ja nyt se on saatu paperille, Heikkilä toteaa.

Periaatteessa majoituspaikkojen vähennys tulee tehdä Hennalassa vappuun mennessä, mutta vastaanottokeskuksen asukasmäärä on jo nyt laskenut 350:een. Vähennystyötä on tehty viimeisen kuukauden ajan.

– Olemme siirtäneet asukkaita muihin yksiköihin. Samalla on siirretty työntekijöitä. Säästöt on siis jo tehty, Heikkilä toteaa.

Tuhansia paikkoja vähemmän

Lakkautusten, sopimusten päättymisien ja vähennysten seurauksena majoituspaikkoja vähenee valtakunnallisesti yhteensä yli 7 232 paikalla. Niistä 613 majoituspaikkaa on alaikäisille yksintulleille turvapaikanhakijoille tarkoitetuista yksiköistä.

Majoituspaikkojen määrä on vähennysten jälkeen yli 20 000. Vastaanottokeskusten majoituspaikkojen käyttöaste on tällä hetkellä 82 prosenttia.

Lakkautettavat yksiköt on arvioitu käyttöasteeltaan sellaisiksi, että niistä voidaan luopua. Yksikkökohtaiset syyt lakkauttamisen taustalla ovat vaihdelleet.

Asikkalassa majoituspaikkoja vähennetään jo kuluvalla viikolla: Kotouma oy:n ylläpitämästä yksiköstä vähennetään 30 paikkaa maaliskuun loppuun mennessä.

Orimattilassa olevasta SPR:n ylläpitämästä yksiköstä vähennetään 50 paikkaa ja Heinolan Hemcaren ylläpitämästä, Valolinnassa toimivasta vastaanottoyksiköstä 60 paikkaa huhtikuun loppuun mennessä.

Entisen Opekon tiloissa Heinolassa toimivasta Viittakiven ylläpitämästä keskuksesta vähennetään puolestaan 115 paikkaa toukokuun loppuun mennessä.

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Heidi Asplund
heidi.asplund@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme