Uutiset

Kuntayhtymältä uusi esitys: Hartolan ja Sysmän ambulanssit sekä siirtokuljetukset kilpailutetaan

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus ottaa maanantaina jälleen kerran kantaa siihen, kilpailuttaako se osan ambulanssikuljetuksista vai ei. Kuva: Mirja Hussain

Ambulanssien kilpailutus eli monituottajamalli on sittenkin toteutumassa Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä on tehty uusi esitys ensihoidon palvelutasopäätöksestä. Kilpailutus koskisi siirtokuljetuksia sekä Hartolan ja Sysmän sairaanhoitokuljetuksia.

Kuntayhtymän hallitus käsitteli ensihoidon palvelutasopäätösesitystä 21. maaliskuuta. Tuolloin esitys päätettiin palauttaa uudelleen valmisteltavaksi siten, että valmistellaan myös palvelutasopäätösesitys, jossa kaksi ensihoidon yksikköä (Hartola ja Sysmä) on esitetty tuotettavaksi kilpailutuksen kautta eli monituottajamallilla.

Ministeriö evästi

Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö ovat sairaankuljetukseen liittyvän EU-kantelun johdosta lähettäneet sairaanhoitopiireille ja pelastuslaitoksille kirjeen, jossa ne painottavat terveydenhuoltolain 73 § mukaisten ensihoitopalveluun kuulumattomien, ennalta suunniteltujen hoitolaitosten välisten siirtokuljetusten olevan luonteeltaan taloudellista toimintaa.

Ministeriöt ohjeistavat sairaanhoitopiirejä purkamaan sellaiset yhteistyöjärjestelyt pelastuslaitosten kanssa, jotka koskevat taloudellisen toiminnan piirissä olevia siirtokuljetuksia. Samoin sairaanhoitopiirejä ohjeistetaan tuottamaan mainittuja siirtokuljetuksia vain omaan käyttöön; muille kuin sairaanhoitopiirin kuntayhtymän laillisille jäsenille niitä ei EU komission ja ministeriöiden tulkinnan mukaan voi tuottaa.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä on yhdessä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kanssa vastannut ministeriöille 5. huhtikuuta 2016 päivätyllä kirjeellä, jonka mukaisesti asia huomioidaan vuoden 2017 ensihoidon palvelutasopäätöksessä.

Riski olemassa

Maanantaina kokoontuva kuntayhtymän hallitus saa päätettäväkseen kaksi versiota ensihoidon palvelutasosta, versio I eli kuntatuottajamalli ja versio II eli monituottajamalli. Monituottajamallissa kilpailutetaan kaksi ensihoidon ympärivuorokautista yksikköä. Kuntatuottajamallissa sama toiminta esitetään tuotettavaksi yhdellä 24/7 yksiköllä, yhdessä 12/7 yksiköllä ja yhdellä EVA -yksiköllä yöaikaan. EVA -toiminta jää alueella pienemmäksi kuin kuntamallissa oli suunniteltu. Tämä vaikuttaa mahdollisuuksiin kehittää kotiin tarjottavia palveluita.

Valmistelijana toimineen ensi- ja päivystyskeskuksen johtaja Liisa Kokkosen mukaan monituottajamallissa on taloudellinen riski. Kustannukset voivat nousta jopa 500 000 euroa suuremmiksi kuin tämän vuoden talousarvio.

- Vasta kilpailutuksen jälkeen tiedämme vuoden 2017 ja 2018 kustannustason tältä osin. Jos toiminta nousee tämän vuoden tasoa kalliimmaksi, pitää valtuuston vastaavasti nostaa ensihoidon rahoitusta seuraaville kahdelle vuodelle. Kaikki kunnat osallistuvat kustannusriskin kantamiseen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat