Uutiset

Apulannan museon avajaiset vihdoin syksyllä, museon kahvila aukeaa jo kesällä - Pasi Nurmisellakin ollut vaikutusta museon sisältöön

Museoon siirtyy esimerkiksi vanhan treenitilan seiniä. Kuva: ESS arkisto

Apulanta-yhtyeen museota on puuhattu Lahden Hennalan kasarmialueelle jo vuoden verran. Avajaisia päästään viettämään syyskuussa.

Projekti on venähtänyt tunnetusti kunnianhimoisen yhtyeen tavoitteiden vuoksi. Apulanta oy:n toimitusjohtaja Sipe Santapukki kertoo, että museolle on palkattu intendentti arkkitehtuurimuseolta. Pelkästään tavaroiden luetteloimiseen eurooppalaisen museotietokannan kriteerien mukaisesti vei kolme kuukautta.

- Nälkä kasvoi syödessä. Suomessa on paljon paikkoja, jotka kutsuvat itseään museoiksi oikeasti olematta sitä. Me emme halunneet lähteä sille tielle.

Sipen mukaan kaikki tavarat ovat jo museossa, ja kahvilakin on valmis. Voisiko kahvilan jo sitten avata? Santapukki nieleskelee.

Nälkä kasvoi syödessä. Suomessa on paljon paikkoja, jotka kutsuvat itseään museoiksi oikeasti olematta sitä. Me emme halunneet lähteä sille tielle. Sipe Santapukki

- No laita, että avataan kesällä. Sittenhän se tulee tapahtumaan.

Santapukki kuvailee museota termillä sosiaalinen media 3.0. Faneilla on mahdollisuus päästä tapaamaan bändin jäseniä kasvotusten, koska yhtyeen toimisto sijaitsee samoissa tiloissa.

- Tässä on tapahtunut hienoa evoluutio. Kun 25 vuotta sitten vastattiin fyysisiin kirjeiseen, sitten tuli verkko ja sen sosiaalisen median mahdollisuudet ja nyt sitten päästään viemään yhteisöllisyys fanien kanssa ihan uudelle tasolle.

Erikoisuutena museossa on Apulannan alkuaikojen Heinolan treenikämppä. Santapukin mukaan seinien, ikkunoiden ja katon siirtäminen oli vaativa projekti, joka sai alkunsa Pasi Nurmisen yllytyksestä.

- Harmittelin kulttuurihistoriallista menetystä Pasille, jossakin Pelicansin tilaisuudessa ja Pasi heitti idean kämpän siirrosta, erityisesti arvokkaiden seinäkirjoitusten säilyttämisestä iloitseva Santapukki muistelee.

Apulannan tavaroiden ja historian lisäksi museossa on vaihtuva näyttelyosio.

Syyskuulle asettuvat museon avajaiset tuskin ovat sattumaa, sillä Tuukka Temosen Apulannan alkuvaiheisiin keskittyvä elokuva Teit meistä kauniin saa ensi-iltansa 9. syyskuuta.

Eeva Ristkari
eeva.ristkari@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat