Uutiset

Nykyajan lasten liikunta huolestuttaa asiantuntijoita: "Maailma on muuttunut"

Kariston päiväkodissa pyritään liikkumaan kaksi tuntia joka päivä. Kuva: Kai Sinervo

Asiantuntijoiden mielestä alle 8-vuotiaat lapset eivät liiku tarpeeksi. Tällä hetkellä pienten lasten liikuntasuositus on kaksi tuntia päivässä, mutta sitä ollaan nostamassa kolmeen tuntiin. Korotusta suunnittelevan työryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston tutkija Arja Sääkslahti kertoo, että lapset istuvat entistä enemmän ja tekniikka vie aikaa liikunnalta.

- Istuminen tulee elämään vaivihkaa, hän toteaa.

Myös Vierumäen urheiluopiston liikunta- ja hyvinvointijohtaja Sarianna Manselius on sitä mieltä, että nykyään lapset liikkuvat vähemmän kuin aiemmin. Manselius muistelee omien lastensa lapsuusaikaa ja sitä, kuinka pihalta ei maltettu tulla sisälle ollenkaan. Nykyään tietokonepelit ja muu teknologia ovat suuri osa lapsen vapaa-aikaa.

- Juuri se ajatus varmaan onkin näiden suositusten nostamisen takana, hän pohtii.

Jos lapsia yrittää varjella kaiken aikaa, se voi estää lasta kehittymästä ja monet elämykset ja kokemukset jäävät saamatta Arja Sääkslahti, Jyväskylän yliopiston tutkija

Vastuu kaikilla

Päivitetyt liikuntasuositukset työllistävät kaikkia lapsen elämässä toimivia. Niin vanhemmilla, päiväkodeilla kuin kuntapäättäjilläkin on oma tehtävänsä liikunnallisen elämäntavan rakentamisessa.

- Tavoitteena on yhteinen kasvatuskumppanuus, koko kylä kasvattaa -periaate, Arja Sääkslahti sanoo.

Manseliuksen mielestä lapsen itsetunnon ja monipuolisen kehittymisen kannalta on tärkeää, että liikunnasta tulee osa elämää jo varhaisessa vaiheessa. Hän korostaa ennen kaikkea vanhempien vastuuta, sillä ennen koulua liikutaan pitkälti perheen ehdoilla. Hänen mielestään uudistuksella saatetaan haluta herätellä myös vanhempia liikunnan tärkeydestä.

- Sellaistakin huolta on varmasti tuon suosituksen taustalla, että jos vanhemmat eivät ole aktiivisia ja liikuntaa ei tule kotona, hän pohtii.

Kolme tuntia ei ole liikaa

Lasten liikuntasuosituksiin kuuluu ohjatun liikunnan lisäksi kaikenlaiset leikit ja touhuilut. Manseliuksen mielestä kolme tuntia ei kuulosta paljolta, jos kyseessä on kaikki lapsen päivän aktiviteetit. Arja Sääkslahti huomauttaa myös, että yhteinen tekeminen ja liikkuminen voi olla melkein mitä tahansa.

- Sen sijaan että lapset istuvat pitkiä kuljetusmatkoja harrastuksiin, voi tekemistä löytyä omasta pihasta, hän sanoo.

Sääkslahti huomauttaa myös, että lapsen pitää antaa kokeilla uusia asioita rohkeasti. Lapset ovat vahvaa tekoa, eivätkä mene rikki helposti.

- Jos lapsia yrittää varjella kaiken aikaa, se voi estää lasta kehittymästä, ja monet elämykset ja kokemukset jäävät saamatta. Elämä voi äkkiä alkaa maistumaan tylsältä, Sääkslahti sanoo.

Ira Blomberg-Kantsila
Henna Korkala
henna.korkala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme