Uutiset

HS: Kymmenissä kunnissa ei riitä miehille naisia - näissä Päijät-Hämeen kunnissa on nuorten miesten ja naisten suhdeluku vinoutuneempi kuin Kiinassa

Suomessa on 155 kuntaa, joissa on merkittävästi enemmän nuoria miehiä kuin naisia, kertoo Helsingin Sanomat. Suhdeluku voi olla jopa vinoutuneempi kuin Kiinassa, jossa on 118 miestä sataa naista kohti.

Ongelma on karua todellisuutta myös monessa päijäthämäläisessä kunnassa.

Sysmässä on 20-29-vuotiaiden ryhmässä peräti 140 miestä sataa naista kohti. Heinolassa, Kärkölässä ja Padasjoella on samanikäisten ryhmän suhdeluku 124. Hartolassa on puolestaan 30-39-vuotiaiden ikäluokassa 127 miestä sataa naista kohti.

Luvut vaihtelevat paljon Päijät-Hämeessä kunnittain ja eri ikäjoukoissa. Esimerkiksi Sysmässä on toiseksi suurin epäsuhta 60-69-vuotiaiden ryhmässä, jossa on sataa naista kohti 122 miestä.

Padasjoella puolestaan on 40-49-vuotiaita miehiä 121 sataa naista kohti.

Helsingin Sanomien haastattelema Väestöliiton perhetutkija Lassi Lainiala kertoo, että epäsuhta on viime vuosina vain suurentunut. Miesten määrä ylittää naisten määrän yli 200 kunnassa kaikissa 20-69-vuotiaiden ikäryhmissä.

Lainialan mukaan naiset eivät ole vähentyneet Suomesta, vaan he ovat usein muuttaneet opiskelemaan kaupunkeihin. Eniten heitä on suhteessa miehiin Helsingissä ja Turussa.

Helsingin Sanomien laskurin mukaan Lahdessa ei ole epäsuhtaa nuorten eikä keski-ikäisten jakaumissa. Sen sijaan 60-69-vuotiaita miehiä on vain 84 sataa naista kohti.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat