Uutiset

Vuokrat maksamatta, häätö käsillä - Vuokranantaja soimaa nyt itseään: Oma vika, kun en tarkastanut naisen luottotietoja

Asuntojen vuokraussesonki on vilkkaimmillaan, kun muun muassa opiskelijat etsivät nyt syksyksi asuntoa. Vuokranantajan kannattaa valita vuokralaisensa tarkkaan. Vuokralaiskandidaatin taustat on syytä selvittää, ettei käy samoin kuin heinolalaismiehelle, joka joutui lopulta hakemaan vuokralaiselleen häätöä.

Mies kertoo laittaneensa Heinolassa sijaitsevasta asunnostaan ilmoituksen lehteen alkuvuodesta. Kyselyjä tuli neljä ja näistä mies valitsi vuokralaiseksi asiallisen, hiljaisen oloisen naisen. Pieleen meni, mies sanoo nyt. Vuokrat ja vesimaksut ovat maksamatta ja häätö käsillä.

Nainen muutti yksiöön helmikuussa. Hän oli anonut kaupungin vuokratukea ja saikin sitä kolme ensimmäistä kuukautta. Nämä rahat tulivat vuokranantajan tilille, mutta vuokranantajan mukaan nainen itse ei ole koko aikana maksanut vuokraa senttiäkään. Isännöitsijä on kertonut vuokranantajalle, että myös vesimaksut ovat maksamatta koko ajalta.

Jatkoa vuokratuelle nainen ei ollut hakenut. Myöhemmin asuntoon muutti myös naisen mies.

Minua on lohdutettu, että tämä on sitä sijoittajan riskiä. Vuokranantaja

Kun maksuja ei kuulunut, vuokranantaja yritti ottaa yhteyttä vuokralaiseensa. Tämä ei koskaan vastannut puhelimeen. Vuokranantaja tiedotti vuokralaiselle tulevansa tiettynä aikana käymään. Nainen ei koskaan vastannut tähänkään. Vuokranantaja kävi soittamassa ovikelloa, mutta kukaan ei avannut ovea.

Nyt tilanne on edennyt vuokralaisen häätöön. Käräjäoikeus antoi päätöksensä kesällä ja sen jälkeen vuokranantaja haki ulosottovirastolta häädön täytäntöönpanoa.

- Ulosottopäätöksen nojalla vuokralaisen muuttopäivä oli viime sunnuntai. Sunnuntai-iltana vuokralainen laittoi minulle tekstiviestin, että hän muuttaa keskiviikkona ja jättää avaimen asuntoon. Tuttuni asuu talossa ja hän kertoi, että muuttoa siellä on tehty tiistaista asti, mies kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Vuokranantajaa jännittää nyt, onko asunto kunnossa. Hän on menossa torstaina tarkastamaan asunnon. Toinen jännityksen aihe on, odottaako pöydällä vuokralaisen molemmat avaimet. Jos ei, lukot on sarjoitettava uudelleen ja se maksaa. Samoin kuin on maksanut asian käsittely käräjäoikeudessa ja ulosottovirastossa.

Vuokranantajalla on ollut asunnossa vuokralaisia 26 vuoden ajan. Kokemukset ennen tätä ovat olleet hyviä.

- Aina olen luottanut vuokralaisiin, ja vuokranmaksu on hoitunut ajallaan. Joskus harvoin, jos vuokra on ollut myöhässä, vuokralainen on siitä ilmoittanut ja olemme yhteistoimin saaneet sovittua maksuaikataulun.

Vuokranantaja myöntää, että oli oma vika, ettei hän tarkistanut nykyisen vuokralaisen luottotietoja.

- Rahoja tuskin saan jälkikäteen. Minua on lohdutettu, että tämä on sitä sijoittajan riskiä.

Mies kehottaakin muita vuokranantajia tarkastamaan vuokralaiskandidaattien luottotiedot. Itse mies ei enää aio jatkaa vuokraisäntänä.

- Kyllästyin ja laitoin asunnon myyntiin. Nyt pitää vain katsoa, missä kunnossa asunto on, pitääkö siellä tehdä remonttia.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat