Uutiset

1990-luvun puuseppäopiskelijat palasivat pelipaikoille

Martti Pöllänen (vas.) toimi opettajana Heinolan ammattikoulussa kun Raivo Sooäär (takana vas.) Tauno Sigur, Mait Lambur ja Aimar Arro opiskelivat puusepiksi 1989–1991. Kuva: Armi Salonen

Neljännesvuosisata sitten Heinolan kaupunkiseurakunnan kirkkoon tehtiin remonttia, jonka yksi osa oli vaihtaa saarnastuolin tukipilarit uusiin.

Seurakunnan talouspäällikkönä jo tuolloin toiminut Matti Halme soitti Heinolan ammattikoulussa opettajana olleelle Martti Pölläsen ja kysyi, saisiko hänen oppilailtaan tähän työhön apua.

Toimeksianto meni tuolloin vuonna 1989 aloittaneelle puuseppäkurssille.

Suomalainen Lassi Kousa sekä virolaiset Raivo Sooäär, Tauno Sigur, Mait Limbur ja Aimar Arro kuuluivat tälle vuosikurssille ja palasivat opettaja Pölläsen kanssa tapahtumapaikalle eilen perjantaina, 25 vuotta myöhemmin.

Kurssille oman säväyksensä antoi se, että tuolloin 15-17-vuotiaat virolaiset nuorukaiset olivat ensimmäiset Neuvosto-Virosta vaihto-oppilaiksi Heinolaan tulleet.

Heidän Heinolassa oloaikana tapahtui kotimaassa suuri historiallinen käännekohta.

- Suomeen tullessamme Viro oli osa Neuvostoliittoa, mutta palasimme itsenäiseen Viroon, muistelee Raivo Sooäär.

Kirkon ja koulun ohella muutkin heinolalaiset paikat tulivat tutuiksi.

Hevossaaren parkettitehtaasta muistui Sigurin mieleen hauska sattumus.

- Keskellä työpäivää tehtaalta katkaistiin sähköt, mikä oli merkki lounastunnin alkamisesta. Ruokatauon päätyttyä sähköt kytkettiin takaisin ja työ jatkui, Tauno Sigur muistelee.

Muiden oppilaiden tapaan virolaisnuorukaiset asuivat ammattikoulun asuntolassa.

Vapaa-aika kului erityisesti urheilun parissa.

- Kävimme karateharjoituksissa ja seuraamassa jalkapallo- ja jääkiekko-otteluita, Mait Limbur luettelee.

Koulun jälkeen elämä vei kurssitoverit eri suuntiin. Virolaismiehet muuttivat takaisin kotimaahansa Kousan jäädessä Suomeen. Kaikki eivät ole saaneet elantoa puusepän työstä, vaan ammattien kirjo vaihtelee aina pianonrakentajasta ammattisotilaaseen.

Suomeen virolaismiehet olivat tehneet vierailuja, mutta perjantainen tapaaminen ammattikoulussa tutustuneiden kesken oli ensimmäinen. Lassi Kousa harmitteli, ettei yhteydenpito kurssilaisiin loppui 1990-luvulla kuin seinään.

- Facebookit ja muut nykyajan yhteydenpitovälineet ovat mahdollistanut ajatusten vaihdon uudelleen. Ihan kaikkiin kurssilaisiin ei ole saatu yhteyttä, seuraavan tapaamisen yritämme saada lisää väkeä.

Antti Kauppinen
antti.kauppinen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat