Uutiset

Päijät-Hämeen kuntien hyvinvointikuntayhtymä näyttäytyy Heinolassa "puuhasteluna"

Heinolan sosiaali ja terveyslautakunnan puheenjohtaja ja sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Heimo Riutta ihmettelee välivaiheen puuhailua. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen kunnat valmistelevat uutta yhteistä hyvinvointikuntayhtymää, mutta yhtymässä jättäytyneessä Heinolassa valmistelu epäilyttää.

Heinolan valtuusto päätti kesäkuussa äänin 27-13, että Heinola järjestää perustason sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossakin itse.

- Heinolassa ei tultu vakuuttuneiksi yhtymästä. Itse vierastan välivaiheita. Iso paja tekee töitä valtakunnallisen soten kanssa ja se tulee meille sitten aikanaan, sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Heimo Riutta sanoo.

Riutan mielestä muiden kuntien tekemä valmistelu yhtymään siirtymiseksi on vaikuttanut puuhastelulta.

- Yhtymässä on kyse hallintopuuhastelusta. Väliaikaisen yhtymän tekeminen on raskasta ja jumalattoman kallista.

- Yhtymä ei ole ollut päivääkään toiminnassa, mutta ICT-hommat sakkaavat heti ja henkilöstön viiden vuoden työsuhdeturvasta on vastakkaiset näkemykset, Riutta sanoo.

Riutan mielestä on myös erikoista, että yhtymän johto on kaksissa käsissä, kun sillä on toisaalta hallitus ja toisaalta kunnanjohtajista koostuva työvaliokunta.

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Jaakkola sanoo, että yhtymä näyttää keskittyvän liikaa hallintoon.

- Yhtymä olisi voinut olla hyvä juttu, jos ensin olisi mietitty palvelut ja sitten vasta hallinto. Nyt keskitytään hallinnon pyörittämiseen. Lahden ympäristökuntien kannalta se ei ole hyvä, eikä esimerkiksi Nastola ei ole saanut vastausta siihen, säilyykö siellä terveyskeskus, Jaakkola sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme