Uutiset

Talja ja Himanen huolissaan sote-rahoituksesta: Rangaistaanko tehokasta Päijät-Hämettä?

Kuva: Janne Laakkonen

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) sote-tour rantautui maanantaina Lahteen. Tilaisuus alkoi hallitusneuvos Päivi Salon puheenvuorolla, jossa hän esitteli peruspaketin sote- ja maakuntauudistuksesta. Vaikka valinnanvapausmalli ei ole vielä selvillä, jotakin jo tiedetään.

- Maakunnan on perustettava yhtiö, kun toimitaan kilpailutilanteessa markkinoilla tai palvelut ovat asiakkaan valinnanvapauden piirissä.

Lisäksi maakunnan palvelustrategiassa on otettava huomioon se, miten sovitetaan yhteen valinnanvapauden piirissä olevat palvelut ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut.

Hyvästä laadusta palkittava

Martti Talja ja Hannu Himanen Lahdesta olivat huolissaan rahoituksesta ja korostivat Päijät-Hämeen erikoissairaanhoidon kustannustehokkuutta.

- On väärin, jos meitä rangaistaan siitä, että olemme tehokkaita ja edullisia, Himanen sanoi.

Salon mukaan ongelma on tiedossa, mutta se on äärimmäisen hankala asia.

- Mikä on oikeudenmukainen rahoitus? Miten päästään nykyisestä pirstaleisesta järjestelmästä oikeudenmukaisempaan jakoon, Salo pohti.

- Tarveperusteinen on oikeudenmukainen, mutta muutostilanteessa se ei kohtele oikeudenmukaisesti, mutta joku selkeä järjestelmä on luotava. Se on kaikkien tavoite, että kannustimet toimisivat niin, että hyvästä laadusta ja kustannustehokkuudesta palkitaan, Salo jatkoi.

Lahden kaupunginjohtaja Jyri Myllyvirta kertoi, että pitkät siirtymäajat voivat olla epäedullisia. Siksi on päästävä mahdollisimman nopeasti aitoon tarpeeseen perustuvaan rahoitukseen.

Miten integraatio paranee?

Kirsi Timonen Heinolasta ihmetteli, miten integraatio paranee, kun tuottajat pirstaloituvat monituottajamallissa.

Salon mukaan palvelujen integraatio on saanut uudenlaista sisältöä. Tavoitteena on asiakaslähtöinen integraatio, jossa asiakas saa oikea-aikaisesti palvelut.

- Tämä kokonaisuus ratkaistaan valinnanvapauspaketissa, Salo jatkoi.
Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat