Uutiset

Turvapaikanhakijoiden neuvolapalvelut ovat "kuuma peruna" - kunnat saaneet ristiriitaisia ohjeistuksia

Kuva: Jaana Kautto

Moni suomalainen kunta jättää tarjoamatta neuvolapalveluita turvapaikanhakijalapsille ja raskaana oleville naisille, vaikka ne vaaditaan laissa.

- Suomessa on vastaanottokeskuksia, joissa lapset eivät koko oleskeluaikanaan ole saaneet neuvolapalveluita lainkaan, kertoo ylitarkastaja Päivi Hieta Maahanmuuttoviraston Migrin vastaanottoyksiköstä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto ovat lähettäneet tänä vuonna kuntiin paimenkirjeitä, joissa kuntia patistetaan tarjoamaan turvapaikanhakijoille lain määräämät sosiaali- ja terveyspalvelut. Ne korvataan sisäministeriön määrärahoista.

Sen sijaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ohjeiden mukaan turvapaikanhakijoille tarjotaan vain kiireellisimmät sote-palvelut, joihin neuvola ei kuulu.

Tarjoamme ne palvelut, mitkä laissa sanotaan. Hyvinvointijohtaja Ulla Sepponen

Lahti ja Heinola eri linjoilla

Lahden kaupunki palkkasi syksyllä terveydenhoitajan, jolle keskitettiin kaikki neuvolapalvelut. Lääkärissä käydään Terveystalossa, jonka kanssa Migri on tehnyt sopimuksen.

- Minä tein päätöksen, että tarjoamme ne palvelut, mitkä laissa sanotaan. Ne eivät ole lahtelaisilta pois, ja saamme palveluista korvauksen. Tiedossa oli sekin, ettei Terveystalolla ole terveydenhoitajan palveluita, sanoo Lahden hyvinvointijohtaja Ulla Sepponen.

Heinolassa noudatetaan avin tiukkaa ohjeistusta, joka annettiin marraskuussa.

- Ihan ongelmitta ei nielty sitä, että turvapaikanhakijat olisi automaattisesti otettu neuvolapalveluiden piiriin. Virallista ohjeistusta ei ole syksyn jälkeen tullut. Heinola tarjoaa vain kiireelliset palvelut, sanoo Heinolan sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila.

Sepposen mukaan kuntien erilaiset käytännöt ovat aiheuttaneet alueelle ristiriitatilanteen.

- Tämä on "kuuma peruna". Lahden-malli on ollut voimassa viime syksystä, ennen avin ohjeistuksia, Sepponen kertoo.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Katri Nieminen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat