Uutiset

Punaisten joukkohautoja alkuperäisillä paikoillaan vain Heinolassa ja Hollolassa - useimmat vainajat siirretty hautausmaille

Versowoodin tehdasalueen keskellä oleva kansalaissodan muistomerkki saatetaan myös siirtää, jos joukkohautaan kätketytkin siirretään. Kuva: Armi Salonen

Heinolan Vierumäellä saattaa tuoreiden selvitysten mukaan olla jopa kolme sisällissodan aikaista joukkohautaa. Aiemmin alueella on arveltu olevan vain yksi iso punaisten yhteishauta.

Vaikka hauta-alueella on tehtävä vielä jatkotutkimuksia, on Heinolassa ennätetty pohtia vainajien siirtämistä Versowoodin tehdasalueelta Vierumäen seurakuntatalon viereiselle hautausmaalle.

Siirtoja seurakuntien hautausmaille tehtiin useissa päijäthämäläisissä kunnissa jo 1940-luvulla. Näin toimittiin muun muassa Asikkalassa, Kärkölässä, Nastolassa ja Orimattilassa.

Vain pieni osa joukkohaudoista sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikallaan.

Vuoden 1918 kansalaissodan taisteluja käytiin laajalti Päijät-Hämeessä, ja Lahti oli sodan lopputaistelujen suurin näyttämö. Tietoja vuoden 1918 kansalaissodan taisteluissa kaatuneiden ja sodan jälkeen teloitettujen punaisten haudoista alettiin kerätä vuonna 2005 Tampereella sijaitsevan Työväenmuseo Werstaan tietokantaan.

- Werstaan tietokanta on laaja ja sisältää vain pieniä puutteita, sanoo Lahden kaupunginmuseon tutkija Hannu Takala, Taistelu Lahdesta 1918 -teoksien kirjoittaja.

Perimätiedon mukana muutamia joukkohautoja olisi edelleen merkitsemättä maastossa, mistä niitä on vielä viime vuosinakin etsitty.

- Orimattilan ja Mäntsälän takamailla haettiin hautoja, joiden olemassaoloa pidettiin muistitiedon perusteella aivan varmana, mutta mitään ei löytynyt, kertoo Takala.

Kaikkia surmatuiksi tiedettyjä ei löydetty

Asikkalassa vainajia siirrettiin 1940-luvulla hautausmaan joukkohautaan, missä lepää vähän yli 70 punaista. Kaikkia surmatuiksi tiedettyjä ei kuitenkaan löydetty.

Hollolassa kirkolla ammutut on haudattu Parinpellon suureen joukkohautaan, missä on noin 300 vainajaa. Myös Okeroisissa ja Vesalan kankaalla on ollut taisteluissa kaatuneiden ja surmattujen joukkohaudat.

Hämeenkosken puolella on ollut useita ammuttujen joukkohautoja, joista suurimpaan eli hautausmaan joukkohautaan, on haudattu lähes 100 punaista. Kärkölässä eri puolille pitäjää haudattujen punaisten jäännökset siirrettiin vuonna 1945 hautausmaan yhteishautaan.

Nastolassa erillisiin hautoihin haudatut punaiset siirrettiin marraskuussa 1946 seurakunnan hautausmaahan. Punaisia nastolalaisia lasketaan kuolleen kaikkiaan 67.

Orimattilan hautausmaan yhteishautaan on haudattu 181 punakaartilaista ja siviilihenkilöä. Punakaartilaisista suurin osa kaatui Pennalan ja Luhtikylän taisteluissa. Myös Kuivannon kylään on haudattu neljä punaista.

Padasjoella Liekolanmäen joukkohauta sijaitsee hautausmaan pohjoispuolen reunalla. Padasjoella on laskettu teloitettujen tai murhattujen punaisten määräksi 115.

Sysmässä joukkohautoja ei ole, sillä paikkakunnan punaiset kuolivat sodan jälkeisillä vankileireillä.

Heinolan toinen joukkohauta Lusissa

Heinolassa punaisten joukkohaudat sijaitsevat Vierumäellä Versowoodin tehdasalueen sisällä ja toinen hauta-alue on Kiiankankaalla Lusissa. Vierumäelle on haudattu noin 300 ja Lusiin 60 punaista.

Lahdessa sisällissodassa kuolleita punaisia on haudattu Mustankallion hautausmaalle ja Hennalassa sijaitsevaan yhteishautaan.

Lisätietoja: Työväenmuseo Werstaan sivuilla tietoa punaisten muistomerkeistä ja joukkohaudoista kunnittain.

Kuva: Anssi Hietamaa
Hanna Leppänen
hanna.leppanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme