Uutiset

Heinola mittaa vanhusten liikkumista, tulokset monistettavissa

Liikunnanohjaajaopiskelijat Emilia Maaskola ja Joona Haavisto mittasivat Aili Rantasen kävelykykyä Mäntylän asumispalveluyksikössä. Kuva: Sami Lettojärvi

Terveysliikuntakaupunki Heinola lähti ensimmäisenä Suomessa mittaamaan ja seuraamaan ikäihmisten arkiaktiivisuutta. Yhteistyössä UKK-instituutin kanssa tehtävä tutkimus on ainutlaatuinen Suomessa.

Tavoitteena on parantaa ikäihmisten toimintakykyä liikkumisen avulla ja saada tietoa siitä, miten arkiliikunnan lisääminen vaikuttaa toimintakykyyn. Tulokset julkaistaan valtakunnallisesti, jolloin muutkin näkevät Heinolan toimintamallit.

Tutkimukseen osallistuu Heinolasta noin sata ikäihmistä. Osa asuu kotona kotihoidon turvin tai ilman sitä, osa on palveluasumisen asiakkaita.

Lääketieteen tohtori ja UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari pitää Heinolassa ikäihmisille tehtävää tutkimusta merkittävänä. Hän kuvaa tutkimusta käytännön arkea palvelevaksi. Vasankari odottaa mielenkiinnolla, millaisia muutoksia hankkeen aikana tapahtuu.

UKK-instituutissa ei odoteta, että ikäihmiset lähtevät hölkkäämään tai juoksemaan. Tärkeintä on vähentää päivittäistä, erittäin runsasta paikallaan oloa.

Aiheesta lisää tiistain Itä-Hämeessä.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat