Uutiset

Päijät-Hämeessä kuusi varausta tuulivoima-alueille - kahdelta alueelta merkintä poistettiin

Tuulivoimaloita on noussut esimerkiksi Luhangan Latamäkeen Keski-Suomessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeessä on kuusi aluetta, jotka soveltuvat seudullisesti merkittävään tuulivoimarakentamiseen. Alueet on merkitty maakuntakaavaehdotukseen, joka tulee joulukuun alussa maakuntavaltuuston päätettäväksi.

Tuulivoimalle sopivia alueita on kartoitettu selvitysten ja asukkailta saadun palautteen perusteella. Maakuntakaavaan merkityistä varauksista laajin on Sysmän ja Asikkalan rajalla sijaitseva Karilanmaan alue, jonka pinta-ala on yli 1 700 hehtaaria.

Lähes yhtä laaja tuulivoimavaraus sijaitsee Rekolan alueella Sysmän kirkonkylän itäpuolella.

Muita tuulivoimalle sopivia alueita ovat Järvenpää alue Sysmän kirkonkylän pohjoispuolella, Harjunpäällyksen alue Hollolan Hämeenkoskella lähellä Hämeenlinnan rajaa, Harjunmäen alue Kärkölän pohjoisosassa sekä Haukkakallion alue Riihimäentien varressa Hollolassa.

Kukonharjun varaus poistettiin

Haukkakallion aluevarausta on pienennetty kaavatyön edetessä. Kukonharju alue Hollolan Hämeenkoskella poistettiin aluevarauksista, koska alueen keskelle on rakennettu omakotitalo.

Lisäksi Tornikallion-Leikkolankallion alue Hollolassa jätettiin pois merkittävien maisemahaittojen vuoksi.

Seudullisesti merkittävän tuulipuiston raja on kaupunkien lähellä kuusi tuulivoimalayksikköä. Muilla alueilla raja on kymmenen tuulivoimayksikköä.

Jos tuulimyllyjä on tätä vähemmän, tuulipuistojen toteutuksen mahdollistaminen on kunnan harkinnassa.

Kalliolaan vaihtoehtoinen tielinjaus?

Maakuntakaavalla ohjataan yksityiskohtaisempaa maankäytön suunnittelua. Päijät-Hämeen uudessa maakuntakaavassa on muun muassa päivitetty vähittäiskaupan ratkaisuita ja määritelty maakunnan keskuksia ja kyliä. Samalla on tarkennettu pohjavesialueiden rajauksia sekä virkistystä, luontoa, kulttuuriympäristöä ja maisema-arvoja koskevia kirjauksia.

Kehitettäviin alueisiin lukeutuu esimerkiksi Orimattilan kaupungin uusi kaupunginosa Henna. Pohjavesialueiden ulkopuolella sijaitsevien teollisuus- ja varastoaluevarausten määrää on saatu koko maakunnan alueella lisättyä.

Valtatien 12:n uusi linjaus esitetään Uusikylän ja Iitin Tillolan välillä on merkitty tielle laaditun yleissuunnitelman mukaisesti.

Valtatien 24:n osuus Karistosta Vääksyyn on esitetty merkittävästi parannettavana. Hollolan Kalliolan kohdalla varaudutaan vaihtoehtoisella tielinjauksella tulevaisuuden tarpeisiin.

Päijät-Hämeen maakuntahallitus päätti maakuntakaavasta omalta osaltaan maanantaina. Maakuntavaltuusto käsittelee kaavaa 2. joulukuuta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat