Uutiset

Päijänteen Tehinselkä on avoin, Sysmässä jäätä 18 senttiä

Päijänteellä jääpeite on Sysmässä 18 senttiä, mutta Tehinselkä on edelleen avoin. Kuva: Eija Kupiainen

Jäätilanne Suomen sisävesillä on ajankohtaan nähden varsin normaali. Erot jäätilanteessa voivat kuitenkin olla suuria eri järvien välillä ja myös suurten järvien sisällä.

Esimerkiksi Päijänteellä Suomen ympäristökeskuksen Syken mittauspaikalla Sysmän Verkkosaaressa jäätä oli perjantaina 18 senttimetriä, mutta Päijänteen Tehinselkä on edelleen jäätön. Sysmässä jää oli ohentunut edellisestä kymmenen päivää sitten tehdystä mittauksesta sentin

- Lauha sää ja joulun ajan kovat tuulet ovat monin paikoin sulattaneet jäätä. Jos pakkanen kiristyy ensi viikolla ennusteiden mukaan, jäätynee myös Tehinselkä, hydrologi Johanna Korhonen Sykestä sanoo.

Jään paksuus lähellä edellisvuosia

Sysmässä Päijänteen jää on nyt hyvin saman paksuista kuin viitenä edellistalvena keskimäärin. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten jää oli 30.12. Sysmässä sentin ohuempaa kuin nyt. Korhosen mukaan viime vuosien alkutalvet ovat olleet pidemmällä aikavälillä tarkasteltuina hyvin lauhoja.

Sysmän Verkkosaaren mittauspaikalla havaintoja on kerätty vuodesta 1970. Keskimäärin jääpeite on havaintojaksolla ollut vuodenvaihteessa 25 senttimetriä paksu.

Järvet jäätyivät koko maassa

Korhosen mukaan kuluva jäätalvi alkoi poikkeuksellisesti. Aikaisin tullut pakkasjakso jäädytti järvet samanaikaisesti lähes koko maassa.

- Keski-Suomessa pienillä järvillä jäätä on varmaan riittävästi, mutta jäällä liikkuessa pitää olla edelleen varovainen. Vaihtelut voivat olla suuria.

Uuden vuoden alkuun ennustetut napakat pakkaset voivat vahvistaa jääpeitettä nopeastikin.

- 20 asteen pakkasilla muodostuu aika hyvä jää parissa päivässä etenkin, jos jään päällä ei ole lunta. Lumi heikentää jään laatua, Korhonen sanoo.

Pelastuslaitoksella vähän tehtäviä jäälle

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella on ollut heikkojen jäiden vuoksi vain vähän pelastustehtäviä. Osa hälytyksistä on ollut vääriä. Päivystävä palomestari Kari Sipilä kehottaa silti varovaisuuteen myös Lahdessa.

- Varovaisuutta kannattaa noudattaa. Siellä voi olla esimerkiksi yllättäviä virtapaikkoja.

Ympäristökeskuksen Päijät-Hämeen mittauspaikoista jää oli perjantaina paksuinta Lammin Pääjärvellä, 20 senttimetriä. Jääsjärvellä Hartolassa jään paksuus oli 18 senttimetriä ja Heinolan Ala-Rievelillä jään paksuudeksi mitattiin 16 senttimetriä. Kaikista Syken virallisista mittauspisteistä paksuinta jää oli perjantaina Kilpisjärvellä, missä jään paksuus oli 39 senttimetriä.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme