Uutiset

Itsenäinen Itä-Häme on kasvanut, kuihtunut ja muuttanut kaupunkiin

Heinolasta on kasvanut sadassa vuodessa kunnon kaupunki, mutta maaseutu sen ympärillä on menettänyt väkirikkautensa. Kuva: Juha Peurala

Sata vuotta sitten kuusi seitsemästä suomalaisesta asui maalla, ja vanhat mahtipitäjät olivat vielä voimissaan: Sysmäläisiä oli yli 8 500, hartolalalaisia reilut 7 600, mutta Heinolan kaupunkilaisia vain 1 750 henkeä. Koko Itä-Hämeessä asui reilut 36 000 ihmistä.

Sotien jälkeen Itä-Hämeen väkiluku ponnahti nousuun, kun Neuvostoliitolle luovutettujen alueiden evakot asutettiin Suomen uusien rajojen sisälle. Enimmillään vuoden 1957 alussa alueen kunnissa asui lähes 48 900 ihmistä.1960-luvulla alkoi maaltapako, jonka loppua ei näy.

Vanhat mahtipitäjät ovat kuihtuneet alle puoleen entisestä väkirikkaudestaan, ja 1990-luvun lama taittoi lopulta myös teollistuneen Heinolan vuosikymmeniä jatkuneen kasvun.

Itähämäläisiä on enää vajaat 33 500. Kun Suomen Kuvalehti viime viikolla julkaisi kuolevien kuntien listan, löytyivät siltä myös Sysmä, Hartola, Pertunmaa ja Luhanka.

Lue lisää maanantain Itä-Hämeestä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme