Uutiset

Ville Skinnari nousemassa hyvinvointiyhtymän johtoon

SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari on vahva ehdokas hyvinvointiyhtymän hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Kuva: Lauri Rotko

Lahtelainen kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) on vahva ehdokas Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Virallisen päätöksen asiasta tekee SDP:n Lahden kunnallisjärjestön edustajisto keskiviikkona. Kuluneella kaudella Skinnari on toiminut hyvinvointiyhtymän valtuuston puheenjohtajana.

- Kun tilannetta seurasin, niin kovin moni ei haastavaan ja vaikeaan tehtävään tuntunut haluavan. Syntyi tilanne, että en voinut olla tarttumatta haasteeseen, Skinnari perustelee.

Kuntavaalituloksen myötä hyvinvointiyhtymän puheenjohtajuus siirtyy kokoomukselta SDP:lle. Lahden keskeisten luottamuspaikkojen jakautumista on hierottu viime viikkojen aikana. Merkittävä askel eteenpäin tapahtui sunnuntaina, kun SDP:n Pekka Komu ja Sirkku Hildén sopivat jakavansa kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden puoliksi. Hildénistä on tulossa myös hyvinvointiyhtymän valtuuston varapuheenjohtaja.

Kansanedustajan aika riittää

Monissa ennakkoarvioissa kansanedustajan ja hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtajan tehtävien yhteensovittamista on pidetty hankalana tehtävänä. Skinnari ei näe asiassa ongelmaa.

- Kun hallitus keskittyy omaan roolinsa ja tekee sitä työtä joka sille kuuluu, niin näen hallituksen puheenjohtajuuden ihan mahdollisena. Maanantait ovat kansanedustajien maakuntapäiviä ja ne riittävät hallitustyölle.

Skinnari korostaa hyvinvointiyhtymän operatiivisen johdon eli toimitusjohtajan ja johtoryhmän merkitystä.

- En lähde muun hallituksia arvostelemaan, mutta yhtymässä on aika palata sellaiseen normaalitilaan, jossa hallitus tekee sitä työtä, joka sille kuuluu.

Eduskuntatyö täydentää

Skinnarin mukaan hänen työnsä eduskunnassa sopii hyvin yhteen hyvinvointiyhtymän puheenjohtajuuden kanssa

- Istun perustuslakivaliokunnassa, joka toivottavasti saa kesäkuussa laajan maakunta- ja sotepaketin eteenpäin eduskunnalle. Seuraan siinä mielessä lainsäädäntötyötä aitiopaikalta.

Skinnarin mielestä seuraavat vajaat kaksi vuotta ovat Päijät-Hämeen kannalta ratkaisevia. Hänen mielestään maakunnan vaihtoehtoina ovat kehittyminen ja kasvaminen tai näivettyminen.

- Välimallia ei ole, jos ja kun valtakunnallinen valinnanvapaus toteutuu. Tämä pitää päijäthämäläisten ja myös omistajakuntien ymmärtää. Jos halutaan kehittää palveluita ja saada lisää tuloja oman maakunnankin ulkopuolelta, on palveluiden oltava kunnossa.

Skinnari kaipaa Päijät-Hämeeltä yhteistä näkemystä siitä, millainen kokonaisuus maakunta haluaa jatkossa olla. Samalla hän myöntää, että kuntien ja hyvinvointiyhtymän talouspaineet eivät ole kadonneet minnekään.

- Varmasti joka paikassa on talouspaineita. Keskustelu on kuitenkin liian aikaista. Annetaan hyvinvointiyhtymän nykyhallitukselle työrauha ja mitä lainsäädäntöpaketti merkitsee Päijät-Hämeessä. Sitten on analyysin aika.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat