Uutiset

Kelventeen saareen pääsee pian laivaretkelle

Sysmäläislaivuri Jorma Sainio aloittaa heinäkuussa reittiliikenteen myös Padasjoen satamasta.

Sysmän sataman laituriiin kiinnitetty, Jorma ja Kirsi Sainion sekä laivakoira Rikin isännöimä Jenni-Maria III, liikennöi heinäkuusta elokuun alkupuolelle Padasjoen satamasta Kelventeen saareen. Kuva: Sami Lettojärvi

Järvimatkailun ystävät pääsevät kokeilemaan uutta laivareittiä ensi heinäkuun 5. päivästä alkaen. Sysmäläislaivuri Jorma Sainio aloittaa kesällä reittiliikenteen Jenni-Maria III -aluksellaan Padasjoen satamasta Kelventeen saareen. Laivaretket on suunnattu erityisesti luontomatkailusta pitäville, sillä Kelvenne sijaitsee Päijänteen kansallispuiston maisemissa.

Alus liikennöi ensimmäisenä Padasjoen kesänään Kelventeelle kolme kertaa viikossa. Reittiliikennettä ajetaan elokuun ensimmäiselle viikolle asti.

M/S Jenni-Maria kuljettaa matkailijat Padasjoen satamasta Kelventeelle, jossa nämä voivat itsenäisesti retkeillä muutaman tunnin ajan kansallispuistossa, kunnes laiva palaa takaisin Padasjoelle.

Matkustajat pääsevät laivan kyytiin joko Padasjoen satamasta tai Asikkalan Karisalmen sillan luona olevasta laivalaiturista.

- Tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin Kelventeelle kulkevan reittiliikenteen lisäksi järjestämme tilausristeilyjä Kelventeelle ja tarvittaessa muuallekin. Tilausretkille Kelventeelle on mahdollisuus saada eräopas Markku Lepistö mukaan. Olen tehnyt yhteistyösopimuksen hänen eräpalveluja tarjoavan Erämaan kutsu -yrityksensä kanssa.

Viikonloppuisin Jenni-Maria III risteilee ely-keskuksen rahoittaman hankkeen turvin Sysmästä Kuhmoisiin.

- Hankkeella on haluttu turvata laivaliikenne Sysmän ja Kuhmoisten välillä. Olemme tällä hetkellä Etelä-Päijänteen ainoa matkustajalaiva.

Jorma Sainio osti M/S Jenni-Maria III -aluksen muutama vuosi sitten. Vieressä Kirsi-vaimo. Kuva: Sami Lettojärvi

Elbatar jäi ilman kipparia

Uudelle järvimatkailuyrittäjälle avautui mahdollisuus, kun edellinen Padasjoelta liikennöinyt laivuri Olavi Virtanen jäi eläkkeelle, ja lopetti risteilyt Elbatar-aluksellaan. Aikaisemmin Sainio on tehnyt risteilyjä ainoastaan Sysmän satamasta.

- Kunta etsi Elbattarelle uutta yrittäjää Padasjoelle. Sitä ei kuitenkaan löytynyt heti, joten päätöksen tekeminen minun osaltani hieman venyi.

Sainio allekirjoitti vasta viikko sitten Padasjoen kunnan kanssa sopimuksen laituripaikasta satamassa. Samaan paperisotaan kuului myös sopimus Metsähallituksen kanssa matkailutoiminnasta Kelventeelle sekä Kelventeen laiturin omistajan kanssa tehty sopimus, joka oikeuttaa käyttämään saaren laituripaikkaa.

- Seuraavaksi odotetaan alkoholilain uudistusta ja mitä se aiheuttaa. Tänä kesänä laivalla on kuitenkin keskioluen myyntiä, sekä jotakin pientä purtavaa. Ruoka- ja juomapuolesta on myös tehty sopimus toisen yrittäjän kanssa.

Sainio aloitti laivuritoiminnan Sysmässä jo vuonna 1992. Ammattimaista ja laajempaa risteily-yritystoimintaa hän on pyörittänyt 2000-luvun alkupuolelta asti.

- Jenni Maria III on rekisteröity tällä hetkellä 65:lle henkilölle. Jos tarvetta ilmenee, sen voi katsastaa niin, että matkustajamäärä nousee 80 henkeen.

Sainio osti M/S Jenni-Maria III -aluksen muutama vuosi sitten, kun hänen edellinen laivansa tuhoutui tulipalossa.

- Toissa kesänä risteilytoimintaa ei ollut käytännössä ollenkaan, mutta viime kesänä pääsimme jo aivan hyvään vauhtiin.

Alus

M/S Jenni-Maria III

Rakennettu Lahdessa vuonna 1988, lahtelaisella konepajalla.

Liikennöi alunperin Pielavedellä risteilykäytössä, kunnes omistajat eläköityivät ja jättivät aluksen omaan huvikäyttöön.

Siirtyi Jorma Sainion omistukseen 2015 ja aloitti liikennöinnin Sysmästä.

Maksiminopeus kahdeksan solmua.

Rekisteröity 65 hengelle.

Laivalla tehdään yleisöristeilyjä, reittiristeilyjä sekä tilausristeilyjä pienryhmille.

Aluksen kotisatama on Sysmässä.

Sysmästä lähtevistä teemallisista risteilyistä suosituin on Erakonsaariristeily.

Heinäkuun 5. päivästä lähtien alus aloittaa reittiliikenteen myös Padasjoen satamasta Kelventeelle.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi

Suosittelemme