Uutiset

Heinolalainen Roosa Madekivi teki huikean suorituksen ylioppilaskokeissa - 7 laudaturia 7 oppiaineesta

Pianonsoittoa harrastava Roosa Madekivi halusi käydä lukion Lahdessa musiikkilinjalla. Tiirismaan lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Madekivi aikoo lääkäriksi.

Roosa Madekivi uskoo, etteivät hienot asiat lopu tähän, vaikkei tulevasta ole selviä säveliä. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolalainen Roosa Madekivi, 19, sai torstaiaamuna iloisen uutisen. Hän kirjoitti ylioppilaskirjoituksista 7 laudaturia. Lahden Tiirismaan lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Madekivi yllättyi tuloksesta.

- Näin pääsi käymään. Osasin odottaa laudatureja, mutta en ajatellut, että niitä tulisi jokaisesta aineesta, sanoo Roosa Madekivi.

Kun heinolalainen saa ylioppilastutkintotodistuksen käsiinsä parin viikon päästä, korkein mahdollinen arvosana koreilee pitkässä matematiikassa, englannissa ja ruotsissa sekä äidinkielessä, kemiassa, biologiassa ja fysiikassa.

Madekivi katsoi tulokset torstaiaamuna netistä.

- Ajattelin, että mitä ihmettä. En yhtään odottanut, että menisi näin hyvin. Tuntuu tosi hyvältä, koska on tämä ollut aina pieni haave.

Madekivi on jo käynyt pääsykokeissa jatko-opiskelupaikkaa varten. Hänen vanhempansa ovat lääkäreitä, ja pienenä Madekivi oli sanonut näille, ettei hänestä ainakaan tule lääkäriä. Nyt tilanne näyttää juuri päinvastaiselta.

- Kävin keskiviikkona Turussa lääkiksen pääsykokeissa. Vaikea sanoa, miten onnistuin, mutta se selviää kesällä. En osaa oikein kuvitella itseäni muuksi kuin lääkäriksi.

Lukion päättyminen tuntuu Madekivestä haikealta.

- Tähän mennessä on ollut suurin piirtein selvät sävelet tulevasta, mutta nyt ei voi tietää, pääseekö esimerkiksi haluamaansa opiskelupaikkaan. Tiedän kuitenkin, etteivät hienot asiat lopu tähän.

Seitsemän laudaturia kirjoittanut Roosa Madekivi, 19, on soittanut pianoa pienestä asti. Kuva: Sami Lettojärvi

Musiikin ystävä halusi käydä lukion uudella paikkakunnalla

Pianoa päiväkoti-ikäisestä asti soittanut Madekivi halusi Lahteen lukioon musiikkilinjalle. Uudella paikkakunnalla Tiirismaan lukiossa hän on saanut paljon ystäviä ja päässyt tekemään esimerkiksi musikaalia, osallistumaan kuorotoimintaan ja esiintymään Sibeliustaloon.

- Ne olivat sellaisia juttuja, mihin ei normaalisti välttämättä pääsisi osallistumaan.

Ylioppilaskirjoituksiin lukeminen söi välillä aikaa myös pianoharrastukselta.

- Välillä piti sanoa opettajalle, että tänään en jaksa tulla. Toisaalta pianotunneilla pääsi pois lukemisesta, mikä auttoi myös.

Madekivi sai kannustusta huimaan 7 laudaturin suoritukseensa monilta.

- Vanhemmat ja perhe sekä kaikki kaverit ovat olleet tosi hyvänä tukena.

Madekivi ei ollut kysynyt keväällä kirjoittamiensa aineiden alustavia pistemääriä. Äidinkieli ja biologia eivät tuottaneet tulevalle ylioppilaalle suuria vaikeuksia. Madekiven mielestä ehdottomasti vaikein koe oli fysiikassa.

- En todellakaan odottanut laudaturia fysiikasta. Se tuntui menevän niin huonosti, mutta toisin kävi.

Madekivi jakoi kirjoituksensa kahteen osaan. Syksyllä hän kävi tekemässä biologian ja kemian ylioppilaskokeet ja keväällä loput viisi ainetta.

Suosikkioppiaineikseen Madekivi mainitsee biologian ja pitkän matematiikan, jossa onnistumiset ovat ilahduttaneet eniten. Hän menestyi pitkän matematiikan kokeessa jääden vain kaksi pistettä täydestä 60:stä.

Madekivi luki kaikki oppikirjat pari kertaa ja teki muistiinpanoja. Kevään kokeisiin hän suhtautui rennommin kuin viime syksyn biologiaan ja kemiaan, joihin hän luki selvästi enemmän.

- Keväällä en jaksanut enää niin paljon ja otin vähän rennommin.

Madekivi istui koesalissa loppuun saakka lähes jokaisella kirjoituskerralla.

- Yhdestä kokeesta taisin lähteä 20 minuuttia etuajassa.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme