Uutiset

Kylähengen nostattaja ja asukkaiden ja mökkiläisten kohtaamispaikka - kesäkioskilla lähtee "yllättäen" jo kymmenes kesä

Asko Mäkelä kertoo, että tuli hieman yllätyksenä, että Salonsaaren kesäkioskilla alkaa jo kymmenes kesä. Sylissä Mäkelän kahden kuukauden ikäinen Nooa-poika.

Asikkalan Salonsaaren kesäkioskilla alkaa kymmenes kesä. Yksi kioskin omistajista, Asko Mäkelä, kertoo, että asia tuli itsellekin vähän yllätyksenä.

- Koska kioskia on ylläpidetty pääasiassa talkoovoimin, joka kesä on ollut vähän hässäkkää, saadaanko kioski auki, mutta aina se on hoitunut. Nyt tosiaan yllätyimme vähän itsekin, että vuosia tässä on menty, mutta että nyt lähtee jo kymmenes kesä.

Arkistojen kätköistä löytyi merkintä, että 15. kesäkuuta kymmenen vuotta sitten kioski avattiin ensimmäisen kerran. Sillä perusteella juhlapäivää aiotaan kioskilla viettää kakkukahvien merkeissä juuri 15. kesäkuuta. Ovensa kioski aikoo tosin avata jo hieman aiemmin, 7. kesäkuuta.

Turinaa tuttujen ja tuntemattomien kesken

Mäkelä kertoo, että kioski perustettiin alun perin Salonsaaren vakituisten asukkaiden kylähengen nostattajaksi ja asukkaiden ja mökkiläisten kohtaamispaikaksi. Sama tehtävä kioskilla on Mäkelän mukaan edelleen. Salonsaaressa on puolentoistasataa vakituista asukasta, mutta kesäasukkaita on niin paljon, että kesäisin asukasmäärä nelinkertaistuu.

Yllätyimme vähän itsekin, että vuosia tässä on menty, mutta että nyt lähtee jo kymmenes kesä. Asko Mäkelä

Kioskilla käydään jätskillä ja kahvilla ja turisemassa tuttujen ja tuntemattomienkin kanssa, niin kuin kesäkioskin luonteeseen sopii. Lisäksi Salonsaaren kesäkioskia on Mäkelän mukaan totuttu pitämään kylän infopisteenä. Sieltä voi kysyä, mikä mahdollisesti askarruttaa ja kioskilla ohjataan tarvittaessa oikeiden henkilöiden pakeille.

Kesäkioskilta voi hankkia myös kalastus- ja ravustuslupia. Anniskeluoikeuksia ei ole, mutta olutta voi mökille ostaa. Mäkelän mukaan jäätelö on kuitenkin tärkein tuote ja jätskiallasta saakin olla täyttämässä tuon tuosta.

Kuten Suomen kesä myös kioskin toimintakausi on lyhyt. Kun lapset elokuussa aloittavat koulun ja mökkiläiset palaavat kaupunkiin ja aloittavat työt lomien jälkeen, samoihin aikoihin sulkeutuu kesäkioskin ovi.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme