Uutiset

Lassina Zerbo: Valvonta rakentaa pohjaa ydinkoekiellon toteutumiselle

Täydellistä ydinkoekieltoa valmistelevan CTBTO:n pääsihteeri Lassina Zerbo korostaa aukottoman valvonnan merkitystä kiellon voimaan saattamiselle. Zerbo vieraili sunnuntaina ydinkokeita valvovalla FINES-seismografiasemalla Sysmän Onkiniemessä.

- Ensimmäinen haasteemme on ollut saada valmiiksi kansainvälinen valvontajärjestelmä. Verkostosta on nyt toteutettu 92 prosenttia, mukaan luettuna tämä asema, joka antaa suuren panoksen siihen, että koekieltosopimus on valvottavissa, sanoo Zerbo.

Suurin osa maailman maista on ratifioinut sopimuksen, mutta se astuu virallisesti voimaan vasta, kun kaikki ydinteknologiaa käyttävät maat ovat mukana. Niistä puuttuu vielä kahdeksan, muiden muassa Yhdysvallat ja Pohjois-Korea.

- Olen optimistinen ja uskon ihmisten huomaavan, että sopimus ja sen valvonta edistävät kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, ja lopulta saattavan sopimuksen voimaan, vakuuttaa Zerbo.

Kysymyksen ydinkokeiden päättymisen aikataulusta hän kuitenkin jättää hyvin avoimeksi.

- Milloin? Toivoisin, että eilen. Työskentelemme väsymättömästi tehdäksemme siitä todellisuutta, toivottavasti jo meidän elinaikanamme, sanoo Zerbo.

Lue lisää maanantain Itä-Hämeestä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat