Uutiset

Lahden Renkomäki on nyt Suomen ruuhkaisimpia paikkoja - Poliisi kertoo, miksi jatkuva ohitteleminen ei ole viisasta

Poliisi valvoo pääväylien liikennettä niin paljon kuin muilta kiireiltään ehtii. Kuva: Sami Lettojärvi

Juhannuksen läheisyys näkyy ja kuuluu jo tien päällä sekä liikennemyymälöissä. Myös ensiapupoliklinikoilla varaudutaan perinteiseen tapaan tavanomaista suurempiin asiakasmääriin.

Lahdessa juhannuksen menoliikenteen ruuhkahuippu nelostiellä ajoittuu alkuiltapäivään ja kulkijoita on paljon aina klo 18 asti, jolloin liikenne hiljenee. Kovin säpinä moottoritiellä osuu Renkomäkeen.

- Se on miltei koko Suomen vilkkain kohta, arvioi ylikonstaapeli Petri Molander Hämeen poliisilaitokselta.

Osa matkalaisista jatkaa Lahdesta lähistön mökkikuntiin, mutta pohjoisempana Hartolassa on Liikenneviraston tietojen mukaan kovia ruuhkia vielä kello 17-18. Juhannusaatto on tien päällä vilkasta puolille päivin, jolloin menoliikenne on suurimmaksi osaksi ohitse.

Molander oli iltapäivällä valvomassa liikennettä nelostiellä Hartolassa. Kovimmat mitatut nopeudet satasen rajoitusalueella olivat yli 150 kilometriä tunnissa. Poliisi oli ottanut ajokortin pois kymmeneltä hurjastelijalta. Rattijuoppoja ei tavattu, kertoi Molander Radio Voiman haastattelussa.

Molander muistuttaa, että aggressiivinen ohittelu ja kiilaaminen ohituskaistalta takaisin jonoon eivät nopeuta perillepääsyä, vaan haittaavat kaikkien matkantekoa. Jonoon tunkevat ohittajat aiheuttavat ajoneuvovirrassa niinsanotun haitariliikkeen, mikä merkitsee liikenteen hidastumista entisestään. Lisäksi ohituksesta saatava hyöty on heikko.

- Jos kymmenen autoa pääsee ohittamaan, niin siellä on vielä sata edessä, sanoo Petri Molander.

Kaupat tekevät tiliä

Valtaväylien varrella olevat kaupat tekevät juhannuspyhinä hyvän tilin. ABC- ja käyttötavarakaupan toimialajohtaja Jouni Viljanen Osuuskauppa Hämeenmaalta arvioi myynnin suunnilleen tuplaantuvan. Asiakkaat tekevät täydennysostoksia tai poikkeavat ruokatauolle. Vilkkain päivä on torstai, mutta asiaskuntaa riittää myös sunnuntain paluuliikennesesonkina.

- Juhannus käynnistää lomakauden ja asiakasmäärät kasvavat arkipäivinäkin koulujen alkuun asti.

Torstai on kiireisin päivä myös K-market Tuuliruusussa Mäntsälässä moottoritien varrella. Kauppias Anna-Liisa Arminen kertoo, että liikennemyymälän kävijäkuntaan kuuluu perheiden ohella kaveriporukoita, jotka aikovat viettää keskikesän juhlan yhdessä.

- Meininki on mukavaa. Kaikki ovat hyvällä päällä.

Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24 ei vastaanota yhtä hilpeää väkeä. Alkoholi teettää fyysisiä ja henkisiä harmeja, joita tullaan hoitamaan lääkäripäivystykseen.

- Keli saisi olla sateista ja viileää, niin olisi rauhallisempaa, sanoo Akuutti24:n ylilääkäri Liisa Kokkonen.

Lääkäreillä ja sairaanhoitajilla kiirehuippu iskee myöhemmin kuin kauppiailla. Eri tavoin itsensä kolhineita asiakkaita alkaa tulla vastaanotolle juhannusyönä, ja terveydenhuollon palveluita tarvitaan runsaasti myös juhannuspäivänä. Kokkonen huomauttaa, ettei juhannus kuitenkaan ole hoitohenkilöstölle sen työläämpi kuin mikään muukaan juhla- tai festivaaliviikonloppu.

Päivitetty kello 15.36

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme