Uutiset

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman Hollolan ratkaisusta: "Tunnemme tuskaa"

Matkailuyrittäjien mielestä Lahti Region on saanut aikaan hyviä tuloksia. Sopimuksen irtisanominen ei tarkoita, että kunnat olisivat lopullisesti päättäneet irrottautua yhtiöstä. Nyt ruvetaan neuvottelemaan uuden sopimuksen sisällöstä ja rahoituksesta.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman on harmissaan Hollolan sopimusratkaisusta. Myös Lahti on nyt irtisanonut sopimuksen. Kuva: Juha Peurala

Hiihdon MM-kisojen takia solmittu vuoden jatkosopimus Lahti Regionin kanssa riittää Hollolalle ja Lahdelle.

Hollola irtisanoi sopimuksen viime viikolla, maanantaina oli Lahden vuoro. Jos sopimusta ei olisi irtisanottu tämän kuun loppuun mennessä, se olisi jatkunut neljä vuotta.

Hollola on perustellut sopimuksesta irtautumista sillä, että kunnan suhtautuminen viestintään on muuttunut. Kunta on palkannut tiedottajan. Myös matkailuala on murroksessa. Siksi Hollola Lahti Regionin toiseksi suurimpana rahoittajana haluaa arvioida, miten viestintä ja markkinointi jatkossa hoidetaan.

Vaihtoehtoja ovat Region-yhteistyö nykymuodossaan tai muutettuna tai lopullinen pesäero.

Tunnemme tuskaa, kun olemme pitkäjänteisellä työllä vieneet aluetta eteenpäin. Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman

Lahden mielestä Hollolan lähtö Regionista synnyttäisi "hyvin hankalan tilanteen". Sellainen maakunnallinen markkinointi, johon yksi maakunnan keskuksen naapurikunnista ei osallistuisi, olisi tilanteena nurinkurinen.

Lahti ei liioin halua maksaa yhteiseksi hyväksi tehdystä työstä enemmän kuin muut kunnat.

Toimitusjohtaja tuntee tuskaa

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman sanoo olevansa tosi harmissaan Hollolan kunnan ratkaisusta. Hän tosin myöntää, että tilannetta voi olla välillä hyväkin arvioida, kuten Hollola nyt haluaa tehdä.

Hollolan ja Lahden päätökset eivät tarkoita yhtiön tarun loppumista. Lahden tavoitteena on nimittäin käynnistää mahdollisimman pian neuvottelut yhtiön nykyisten rahoittajakuntien kanssa toiminnan tavoitteista ja rahoituksesta ensi vuodelle.

Ensi talven aikana pyritään neuvottelemaan pitkäaikainen rahoitussopimus, joka tulisi voimaan vuoden 2019 alussa. Siinä voitaisiin ottaa huomioon samaan aikaan mahdollisesti käynnistyvän maakuntahallinnon vaikutukset.

Raija Forsman sanoo arvostavansa Lahden tavoitetta saada ensi vuoden rahoitus sovituksi pikaisesti.

- Tunnemme tuskaa, kun olemme pitkäjänteisellä työllä vieneet aluetta eteenpäin, Forsman sanoo.

Hän arvelee, ettei yhtiö ole onnistunut kertomaan riittävän selkeästi päättäjille, mitä se tekee.

Juuri nyt Regionia työllistävät markkinointi- ja myyntityön ohella lukuisat ensi vuoden suurtapahtumat, kuten Jukolan viesti Hollolassa ja Iitin Kymi Ringin majoitusvaraukset Lahden seudulla. Iitti liittyi yhtiöön tämän vuoden alussa.

- Haluaisimme olla maakunnallinen, osin jopa ylimaakunnallinen toimija, Forsman sanoo ja viittaa maakunnan Keski-Suomeen yhdistävään Päijänteeseen sekä tulevaan Kimolan kanavaan, joka avaa portit Kymenlaaksoon.

Nyt Region on vain seudullinen toimija, sillä Heinola ei kuulu yhtiöön.

- Tärkeintä on, että yrittäjät ovat tyytyväisiä Lahti Regioniin. Silloin tiedämme tehneemme oikeita asioita, Forsman sanoo.

Leviääkö "Hoxit" muihinkin yhteistyömuotoihin?

Lahti Regionin hallituksen puheenjohtaja Helena Maattola Hollolasta pitää kunnanhallituksen päätöstä matkailuyrittäjien kannalta erittäin harmillisena. Samanlaista palautetta Maattola sanoo saaneensa monilta kunnassa toimivilta matkailuyrittäjiltä.

- He ovat olleet tyytyväisiä Lahti Regioniin, sanoo itsekin pitkän uran matkailualalla tehnyt Maattola.

Hän on myös kunnanhallituksen jäsen, mutta hän jääväsi itsensä sopimusasian käsittelystä.

- Hollolassa on nyt hyvä draivi päällä, ja olisin toivonut, että kotikuntani jatkaa yhtiössä ilman irtisanomisia.

Maattolakin korostaa, kyse on vain sopimuksen irtisanomisesta. Uudesta ruvetaan neuvottelemaan ennen syksyä.

Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski arvelee, että jos Lahti Regionin toiminta lakkaa, kunnille tulee kiire panna oma markkinointi kuntoon vuodenvaihteeseen mennessä.

- Meillä ei ainakaan ole tähän valmiuksia.

Region on tukenut Orimattilaa muun muassa Hennan markkinoinnissa.

Jos yhtiö ajettaisiin alas, Lahden Seutu -brändi pitäisi ehkä korvata uudella. Pieskin mielestä tutusta brändistä luopuminen olisi huono asia.

Osmo Pieski pohtii, että voisiko päijäthämäläinen muoto Brexitistä levitä muihinkin kuntien yhteistoimintaorganisaatioihin.

- Hollola on ainoa kunta, joka on kasvanut kiinni Lahden yhdyskuntarakenteeseen, hän muistuttaa.

Pieski uskoo, että Regionista tehdään yhden vuoden jatkosopimus sen päärahoittajan tahtotilan mukaisesti.

"Matkailu on tosi kovassa nosteessa"

Hollolan päätös tuli yllätyksenä myös Hartolassa Linna-hotellia pyörittävän Linnanrauha oy:n toimitusjohtajalle Päivi Koskelalle.

- Lahti Region on tehnyt hyvää työtä. Matkailu on tosi kovassa nosteessa. Hollolan lähtö tulee huonoon ajankohtaan, Koskela sanoo.

Hartolasta tuli Regionin omistajakunta viime vuoden alussa, kuten Sysmästäkin.

- Epäilimme, voisimmeko saada hyötyä Lahti Regionista. Matkailuyrittäjien toivomuksesta lähdimme kuitenkin mukaan. Se kannatti, sanoo kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki. Hänen mukaansa Sysmä toivoo apua varsinkin kansainvälistymisessä.

Päivi Koskelan mukaan maakunnan pohjoislaidan matkailuyrittäjät ovat saaneet apua myös Itä-Hämeen matkailuyhdistykseltä.

- Yhteistyössä on voimaa, Koskela sanoo.

Kuva: Anssi Hietamaa
Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme