Uutiset

Iäkäs aita syynissä

Risto Mannonen ja Pertti Kukkonen työskentelivät ja Matti Halme tarkkaili. Kuva: Leevi Vähälä

Kun Heinolan kirkonkylässä uuden hautausmaan ympäröivä betoniaita rakennettiin, niin betonirakentaminen otti vasta ensimmäisiä askeleitaan Suomessa. Vuonna 1915 rakennettu betoniaita on aikojen saatossa kärsinyt jonkin verran ja nyt se päätettiin jälleen tutkia. Tutkimukset hakevat suuntaa korjaustöille.

Tutkimalla kartoitetaan mahdollisia korjaustoimenpiteitä ja pohditaan onko iäkästä aitaa mahdollista korjata säilyttäen sen historiallisuus.

Aidan materiaali tutkitaan, sille tehdään koekorjaus, ja siitä otetaan mallinnusnäytteitä. Tutkinnat suorittaa Betonipallas-yhtiön kuvanveistäjä Pertti Kukkonen, sekä tekniikan tohtori Risto Mannonen.

- Valittiin koekohteeksi sellainen aitapala, jossa on vähän kaikki pielessä ja tehdään sille mallikorjaus, Kukkonen kertoo.

- Aita on rakennettu aikoinaan niin huonosti, että se on laskenut veden lävitse. Ongelmakohtia ovat metallivaijerien aiheuttamat halkeamat ja betoni joka on jäänyt betonilaastin taakse suojaan, Mannonen sanoo vanhasta aidasta.

Aidan kuntokartoituksen ja koekorjauksen taustalla on halu kohottaa hautausmaan statusta.

- Uuden hautausmaan viereen tulee laajennusosa, jonne heinolalaisia tullaan jatkossa hautaamaan. Siksi tästä pyritään tekemään kauniimman näköinen, Heinolan seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme kertoo.

Lue lisää päivän Itä-Hämeestä.

Nuutti Vihtilä

Suosittelemme