Uutiset

Päijät-Hämeen ainoa yksityinen ensihoitoyritys laajeni Lahteen, investoi ja palkkasi lisää väkeä

Tuomo Elfvengren sanoo, että sairaankuljetusalalla pitää aito auttamisen halu. Kuva: Sami Kuusivirta

Yksityisten ensihoito- ja sairaankuljetusyritysten määrä on romahtanut muutamassa vuodessa. Vuonna 2013 Suomessa oli yli 200 yksityistä yritystä, nykyään enää noin 50.

Päijät-Hämeen ainoa yksityinen ensihoitoyritys on Hartola-Sysmä Sairaankuljetus oy, joka nimestään huolimatta toimii nykyään myös Lahden alueella. Yritys sai kilpailutuksessa hoidettavakseen kaksi ensihoitoyksikköä Päijät-Hämeessä. Toinen on Sysmässä ja toinen Lahdessa.

Muut ambulanssit ovat pelastuslaitoksen tai Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän autoja.

- Laatua voidaan valvoa vain, jos mukana on mukana on myös yksityisiä yrityksiä. Monopoliasemassa olevalle julkiselle tuottajalle ei muuten ole vertailukohtaa. On huolestuttavaa, jos yksityiset lopettavat, Sairaankuljetusliiton puheenjohtaja Tero Vainio sanoo.

Hartola-Sysmä Sairaankuljetus on perheyritys, joka on ollut toiminnassa jo yli 30 vuotta. Sinä aikana alalla on tehty paljon uudistuksia, mutta tällä hetkellä käynnissä ovat taas suuret muutokset. Sote-uudistuksen yksityiskohtia odotetaan kuumeisesti. Lisäksi vaikeutena on Päijät-Hämeen käytäntö, jossa tehdyt ensihoitosopimukset ovat lyhyitä, yleensä vuoden mittaisia.

- Investointeja on pakko tehdä, jos haluaa pysyä toiminnassa mukana. Samalla ne ovat riski, koska emme tiedä, jatkuvatko työt parin vuoden jälkeen, yrittäjä Juhani Korhonen sanoo.

Yrittäjä kantaa riskin myös toiminnan kannattavuudesta. Yritykselle maksetaan Päijät-Hämeessä sama summa riippumatta siitä, paljonko tehtäviä on ollut.

- Kun yksiköiden määrää on vähennetty, ambulanssit ovat selvästi enemmän tien päällä, yrittäjä Tuomo Elfvengren sanoo.

Hartola-Sysmä sairaankuljetus päätti kuitenkin suhtautua positiivisesti tulevaisuuteen. Yritys uusi kalustonsa ja tuplasi työntekijämääränsä. Nykyään yrityksessä on 18 vakituista työntekijää ja lisäksi se työllistää lukuisia sijaisia keikkatöihin. Uudet toimitilat löytyivät kesällä Lahdesta Lakkilantieltä. Sieltä ambulanssi lähtee nyt ajoon kun kutsu käy.

Sairaankuljetus on Suomessa tarkasti säännösteltyä, joten potilaan kannalta ei ole merkitystä sillä, tuleeko paikalle yhtymän yksikkö vai yksityinen, molemmissa on yhtä laadukas hoito.

Ensihoidon määrärahoja on vähennetty Päijät-Hämeessäkin.

- Ensihoidossa pitäisi miettiä kokonaisuutta, eli potilaan matkaa ensihoidosta aina kotiutumiseen asti. Jos reuna-alueilta vähennetään yksiköitä, kulut erikoissairaanhoidossa voivat kasvaa paljonkin. Esimerkiksi aivohalvauspotilaiden kohdalla on kyse minuuteista, jotka ratkaisevat kotiutuuko potilas vai jääkö hän vuodehoitoon, Elfvengren sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme