Uutiset

Kiinalaisten saapuminen Heinolan Seminaariin siirtyy - tilojen remontointi jatkuu ensi kesänä

Shanghain yliopiston koulutusyksikön perustaminen Heinolan Seminaarin tiloihin ei toteudu tänä syksynä, niin kuin oli alustavasti suunniteltu. Tilojen kunnostamista ei voida enää tämän vuoden osalta jatkaa, ja työt venyvät väistämättä tulevaan kesään. Remontoinnin lisäksi koulutuksen aloittamisen myöhästyminen on johtunut myös Heinola Fin-China business center oy:sta, myöntää hallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Riekkola.

Seminaarin alueella on useita kiinteistöjä 10 000 hehtaarin tontilla. Rakennusten katot on kunnostettu ja seuraavaksi remontti siirtyy seiniin. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolan Seminaarin tiloissa syyskuussa aloitettavaksi kaavailtu kiinalaisten sairaanhoitaja- ja liiketalouskoulutus ei käynnisty aiemmin kaavailtujen suunnitelmien mukaan.

- Markkinat ovat todella suuret ja potentiaalisia visioita on useita, mutta tarvitsemme ehdottomasti lisää aikaa asian valmisteluun, sanoo vahvasti koulutuskumppaniksi ehdolla olevan Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Leena Liimatainen.

Heinola Fin-China business center oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Riekkola toteaa puolestaan, että koulutuksen alkamisen viivästyminen on myös heidän yhtiöstään kiinni.

- Pääomistajalla Hao Nanilla on riittänyt kiireitä, mutta uskon, että syykuussa olemme viisaampia asiassa. Itse en ole ollut viimeksi pidetyissä neuvotteluissa mukana, toteaa Riekkola.

LAMK ei Riekkolan mukaan ole ainoa vaihtoehto kouluttajaksi, mutta sen kanssa on käyty useita neuvotteluja. Tämän vahvistaa myös Liimatainen, joka lisää listaan lukuisat sähköpostiviestit.

- Olemme keskustelleen sairaanhoitajien täydennyskoulutuksesta sekä sairaanhoitajien ja liiketalouden tradenomikoulutuksesta, jotka toteutuisivat lukiopohjalta. Aika monenlaisia aihioita on ollut pöydällä, Liimatainen selvittää.

Täydennyskoulutus voidaan Liimataisen mukaan käynnistää suhteellisen nopealla aikataululla, mutta lukiopohjaisten koulutusten käynnistäminen vie huomattavasti enemmän aikaa. Niiden aloittamista saattaa edeltää myös kielikoulutus. Heinolaan on kaavailtu englanninkielistä opetusta, mutta Suomen työmarkkinoille pyrkivät pitää kylvettää ensin suomen kielen osaajiksi.

- Ennen varsinaisen koulutuksen alkua saatetaan siis tarvita kielten tehokursseja, toteaa Liimatainen.

"Heinolaan on kaavailtu erinäisiä muitakin suunnitelmia"

Fin-China business center oy on Riekkolan mukaan kunnostanut viime syksyn ja kuluvan kesän aikana Seminaarin alueen rakennusten katot. Vain yhtä kattoa ei tarvinnut korjata, ja kaikki katot saivat lumiesteet.

Remontteihin on tähän mennessä uponnut noin 200 000 euroa, mutta lisää tarvitaan ennen kuin koulutus voi alkaa tilojenkin puolesta.

- Ensi kesänä pääsemme kunnostamaan seiniä. Tänä vuonna töiden jatkaminen ei enää onnistu. Koska yhtiöllä ei ole tuloja, pitää muita korjauksia lykätä, Riekkola toteaa.

Heinolalaisten ei Riekkolan mukaan kannata kuitenkaan epäillä, etteikö yhtiö olisi tosissaan järjestelmässä koulutusta. Hän aikoo myös vedota Hao Naniin, että tämä järjestäisi viimeistään syyskuun puolivälissä medialle tiedotustilaisuuden koulutushankkeesta ja muistakin suunnitelmista.

- Heinolaan on kaavailtu erinäisiä muitakin suunnitelmia. Hao Nan saa avata niitä tiedotustilaisuudessa, sanoo Riekkola.

Tiedossa ammattikorkeakoulutasoista opetusta

Entisiä Seminaarin tiloja hallinnoiva Heinola Fin-China business center oy on rekisteröity 31. elokuuta 2016. Hao Nan on yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Muiksi yhtiön osakkaiksi on merkitty kiinalainen Jianliang Tong sekä kouvolalainen Jaakko Riekkola.

Yhtiön osakepääomaksi on merkitty 100 000 euroa ja sen toimialaksi kiinteistöliiketoiminta, konsultointi, kansainvälinen kauppa, sijoitustoiminta sekä majoitus- ja ravintolatoiminta. Yhtiö voi toimintaansa varten omistaa ja hallita osakkeita, osuuksia ja kiinteistöjä sekä käydä niillä kauppaa ja vuokrata niitä.

Seminaarin tilojen oston jälkeen Hao Nan ilmoitti, että kiinteistössä on tarkoitus käynnistää viimeistään maaliskuussa 2017 terveydenhuollon, bioenergiahuollon ja matkailun koulutusta.

Myöhemmin asia täsmentyi siten, että Heinolan seminaarin alueelle aiotaan perustaa syyskuussa 2017 Shanghain yliopiston koulutusyksikkö, joka tarjoaa ammattikorkeakoulutasoista opetusta.

Tavoitteena oli tuolloin, että koulutukseen otettaisiin aluksi 150 kiinalaista sairaanhoitajaopiskelijaa.

Koulutustarjontaan kaavailtiin myös kielikouluohjelmaa ja ravitsemustiedeohjelmaa kiinalaisille yliopisto-opiskelijoille sekä perinteisen kiinalaisen terveydenhoidon ja akupunktion koulutusohjelma suomalaisille ja muille EU-alueen opiskelijoille.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi

Suosittelemme