Uutiset

Toni Wirtanen, onko kokemus siivittänyt uusiin sfääreihin? Näin artistit perustelevat paluuta Vain elämää -ohjelmaan

Vain elämää vapautti, avasi taivaan tai tarjosi kivan retken.

Vain elämää -tv-ohjelma on välkkynyt suomalaisten olohuoneissa jo kuuden tuotantokauden verran. Perjantaina alkavalle uudelle kaudelle on kutsuttu jo kertaalleen sarjassa nähtyjä artisteja.

Ensimmäiseltä, vuoden 2012 kaudelta mukana ovat Kaija Koo, Jari Sillanpää ja Cheek. Juha Tapio osallistui toiselle kaudelle, Jenni Vartiainen ja Toni Wirtanen kolmannelle ja Sanni neljännelle.

Erityisesti Cheekin ja Jari Sillanpään uralla Vain elämää käynnisti uudenlaisen vaihteen ja laajensi yleisöjä.

Miksi pitkän linjan muusikot ja isoja kiertueita tahkoavat artistit lähtivät tuttuun leikkiin uudelleen ja voiko ohjelma vielä antaa jotakin uutta?

Cheek, yllätyitkö ohjelman tuomasta suosiosta?

-Tiesin, että Suomessa on vielä jengiä, jotka eivät tiedä räpistä, mutta en ajatellut, että oma kuulijakunta voi tulla niin paljon laajemmaksi. Meillä meni kuitenkin jo hyvin, oli listaykkösiä ja keikkaa niin paljon kuin jaksoi tehdä. Sitten Vain elämää -kauden seurauksena musa upposi jonnekin kansan syviin riveihin, joita en edes ajatellut olevan olemassa. Se löi mut ällikällä. Kun fanipohja laajeni, tuli mahdollisuus toteuttaa isompia keikkoja ja isompia unelmia. Uskallettiin mennä Helsingin jäähalliin ja siitä innostuneena Olympiastadionille.

-Lähdin uudelleen mukaan, koska tiesin, että tulee kivat kymmenen päivää hyvien tyyppien kanssa. Miksei sellaiseen lähtisi? Iso juttu on myös se, että kukaan ei ole vielä versioinut biisejä mun isoimmilta albumeilta Sokka irti (2012), Kuka muu muka (2013) ja Alpha Omega (2015). Halusin saada artisteilta siunauksen uusillekin biiseille.

Esiintyminen Vain elämää -ohjelmassa laajensi Cheekin kuulijakuntaa ja innosti tekemään yhä isompia keikkoja, kuten loppuunmyydyt konsertit Helsingin jäähallissa ja Olympiastadionilla. "Mutta ei Vain elämää yksinään mitään saa aikaan. Ei se mikään taikasauva ole", Cheek sanoo. Kuva: Vesa Moilanen

Jari Sillanpää, miten ohjelma on vaikuttanut uraasi?

- Suurin juttu, jonka Vain elämää teki, oli Liekeissä-biisi (Cheekiltä). Se avasi minussa lukkoja ja myös mun yleisössä. Se laajensi jotenkin meidän mieltä siitä, että mitä Jari Sillanpää voi laulajana esittää. Haluan kiittää siitä mun äitiä. Mua oli aluksi vähän hävettänyt esittää Liekeissä-biisiä. Kerroin äidille, että joka kerta, kun mä vedän sitä biisiä, mua pelottaa, hyväksyykö yleisö sen, koska se on aika raju. Siihen yli 70-vuotias äitini sanoi, että sehän on hyvä biisi. Siinä hävisi mun pelko. Taivas tavallaan aukesi, että mitä vain voi tehdä, jos itse uskoo siihen ja tekee omannäköisiä juttuja.

- Kun olin ensimmäisellä kaudella mukana, ymmärsin kyllä, että ohjelmasta tulee suosittu. Minulla oli mutu-tuntuma, että tästä tulee hyvä, mutta en arvannut, että se tuo niin paljon positiivista buustia omalle uralle.

Jari Sillanpää löysi Vain elämää -kauden kautta tuottajakseen Leri Leskisen. "Kerroin Lerille, että olisi kiva tehdä levy yhdessä, koska hänellä on niin hyviä ideoita. Hän vastasi kiitos samoin." Kuva: Vesa Moilanen

Kaija Koo, teitkö toisella kerralla jotakin toisin?

- Ehkä luotin tällä kertaa tulkintaan ja läsnäoloon. Valikoin biisit tarkemmin heijastaen niitä omiin elämänkokemuksiini. Aikaa toki oli kuunnella, kun makasin toipilaana lonkkaleikkauksen jälkeen. En ollut ehkä vielä fyysisesti täysin terässä kuvauksissa ja siksi pistin kaiken peliin tulkintaani.

- Emme osanneet ensimmäisellä kaudella kuvitella, minkä formaatin rakentamisessa olimme mukana. Luulenpa, että se tekikin kaudesta niin vilpittömän. Nyt ilmiön ympärillä pyörii paisunut mediasirkus. Uutta ovat sometus ja erillinen vaativa pressitilaisuus. Albumit tehdään huolella eri tuottajien kanssa, ja konsertit ovat kasvaneet.

- Vain elämää on sallinut rohkeita kokeiluja ja sovituksia klassikoista, toisaalta kuljetaan ihan rajoilla siinä, mikä on sopivaa. Musiikkiohjelmia on todella vähän, ja siksi Vain elämää oli todellakin tervetullut.

Kaija Koo lähti ohjelmaan nainen ja ääni -strategialla: satsaamalla tulkintaan ja läsnäoloon. Kuva: Vesa Moilanen

Juha Tapio, miltä julkisuudessa paistattelu on tuntunut?

- Olin aiemmin ollut hyvin pidättyväinen kaiken julkisuuden suhteen. Olin vain halunnut tehdä biisejä ja esittää niitä. Muu julkinen huomio oli kiusaannuttavaa ja siihen oli vaikeaa suhtautua. Se julkisuuskylpy, joka ohjelmassa tulee, vapautti tosi paljon. Tekemisen riemuun vapautui energiaa. Ohjelmassa on kuitenkin kyse musasta, ja sitä on aika herkillä nimenomaan sen kaiken muun kuin musiikin kanssa. En usko, että kukaan meistä on lähtenyt mukaan tositv:n takia. Nytkin mietin, miltä ohjelma tulee näyttämään, mutta se on kai inhimillistä.

- Jos jotakin uhkakuvia oli, se oli se, että voiko kaikki olla yhä väkevää, kun ohjelman tekeminen on jo kaikille tuttua. Mutta kyllä se oli yhtä väkevä kokemus. Tuttuus jopa edesauttoi sitä, että pystyi keskittymään sisältöön.

Juha Tapio kuvailee Vain elämää -kokemusta oudoksi rinnakkaistodellisuudeksi. "Jännitys yhdisti meitä ja loi intensiivisen yhteyden", Juha Tapio sanoo. Kuva: Vesa Moilanen

Toni Wirtanen, onko Vain elämää -kokemus siivittänyt uusiin musiikillisiin sfääreihin?

- Ei se oikein vaikuta. Olen niin itseni vanki. Apulannalla on vahva oma soundi. Vain elämää -kaudellahan olin omana itsenäni, mutta kun (Sipe) Santapukki tulee messiin, kaikki kyllä apulannoittuu. Ei sille voi mitään. Vain elämää oli kiva retki, ei siitä sen isompia merkityksiä voi kaivaa. Mutta sekään ei ole ihan vähän, että oli tosi hauska kokemus. Paskojakin tv-ohjelmia on tehty.

- Katsoin vuoden 2014 kauden. Kyllä mä sen verran narsisti olen, että jos pääsen telkkariin, kyllä mä katson. Nyt ohjelmaa on tehty aika kauan, ja selvästi tällainen all stars -kausi tarkoittaa, että jotakin piti keksiä. En tiedä, antaako uusi kausi kenellekään mitään. Tehty mikä tehty, ja oli helvetin kivaa tehdä se.

Jenni Vartiainen, epäröitkö osallistua?

- Nyt oli hyvä hetki lähteä ohjelmaan, oli aikaa valmistautua paremmin ja olla läsnä. Ensimmäisellä kerralla tuntui viimeiseen asti, että en ole varma, haluanko mennä. Nyt tuntui, että todellakin haluan.

- Aiemmin Vain elämää -ohjelmaan saatettiin suhtautua vähän epäilevästi: kaikki se tv:n tekeminen ja itkeminen. Itkemisestähän tuli jo sellaista höperöä, yhden asian esille nostamista. Tosin omasta mielestäni itkemisessä ei ole mitään väärää, lisää vain itkukulttuuria. Nyt on tultu siihen, että artistit haluavat ohjelmaan. Katsojat taas tykkäävät kuunnella versioita ja päästä lähelle artistia ja kuulla, miten kollegat puhuvat työstään, varsinkin kun työ on niin näkyvää. Ohjelmassa näkee meistä sen puolen, kuinka herkillä ollaan ja kuinka tunteet vievät. Ohjelmaan liittyy ihana, hyvänlainen tirkistely emotionaaliseen maailmaan.

Jenni Vartiainen arvelee, että uuden kauden biisejä kuullaan myös syksyn konserttisalikiertueella. "En koskaan esitä omilla keikoilla lainabiisejä, mutta voi olla, että uuden kauden versioita päätyy mukaan konserttisaleihin." Kuva: Vesa Moilanen

Sanni, mitä olet oppinut itsestäsi?

- Uudella kaudella opin päästämään enemmän irti. Sanoinkin kuvauksissa, että en aio sensuroida itseäni ollenkaan. Leikkaajat voivat määrittää, mikä on ok ja mikä ei. En jaksa esittää mitään tai jättää asioita sanomatta sen takia, että pelkään yleisöä. En halunnut Satulinnassa ajatella sitä, että ihmiset katsovat, vaan sitä, millaista keskustelua voi saada, jos avaa omien biisien taustoja ja kokemuksia. Vain elämää on myös mahdollisuus nähdä, missä tällä hetkellä seison artistina.

- Olen huomannut, että oma yleisö on Vain elämään ansiosta laajentunut molempiin suuntiin, niin nuorempaan kuin vanhempaan. Televisiota katsellaan yhdessä perheen kanssa, ja sekä äidit että tyttäret ovat tulleet fanittamaan. On tosi kivaa, että voi tehdä sellaista musaa, joka resonoi eri-ikäisiin ihmisiin.

Vain elämää, uudet jaksot Nelosella 8.9. alkaen.

Sannille tärkeintä antia Vain elämää -viikoista on ollut kuulla kokeneempien artistien elämänkokemuksista ja työskentelytavoista. "Se on ollut kullanarvoista." Kuva: Vesa Moilanen
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat