Uutiset

Varusmiehet kolkuttavat jälleen oville: veteraanikeräys jalkauttaa Päijät-Hämeeseen 500 kerääjää

Sotiemme veteraanit-keräys rantautuu Päijät-Hämeeseen 11.-14. syyskuuta. Toiveena on kerätä veteraaneille sekä heidän puolisoilleen ja leskilleen yli 70 000 euroa. Kuva: Riitta Suoanttila

Sotiemme veteraanit -keräys järjestetään Päijät-Hämeessä ja Kuhmoisissa 11.-14. syyskuuta. Keräyksen suorittaa 500 varusmiestä Parolannummen varuskunnasta Hattulasta.

Maanantaina 11. syyskuuta varusmiehet jalkautuvat Hämeenkoskelle, Kärkölään, Asikkalaan ja Lahteen. Lahdessa keräystä jatketaan myös tiistaina 12. syyskuuta, jonka lisäksi tällöin kierretään myös Hollolassa. 13. ja 14. syyskuuta keräys jatkuu Heinolassa, ja 14. päivä varusmiehet kulkevat ovelta ovelle myös Sysmässä, Hartolassa, Orimattilassa, Lahden Nastolassa sekä Kuhmoisissa.

Padasjoella keräys järjestettiin jo keväällä kansallisen veteraanipäivän aikaan, josta johtuen syyskuun keräys ei rantaudu kunnan alueelle. Keväällä keräyksen järjestivät poikkeuksellisesti kuntalaiset, sillä Parolannummella ei ollut antaa varusmiehiä sen järjestämiseen.

Päijät-Hämeen keräyspiirissä keräys suoritetaan pääasiassa listakeräyksenä, jolloin varusmiehet kiertävät ovelta ovelle. Lahjoittajat kirjoittavat listaan nimensä sekä lahjoittamansa summan. Listakeräystä tehdään pääasiassa omakoti- ja rivitaloalueilla.

Tämän lisäksi Lahden suurimmissa tavarataloissa järjestetään myös lipaskeräys. Tarkkoja kohteita ei ole vielä selvillä, mutta viime vuonna varusmiehet olivat muun muassa Launeen ja Holman Prismoissa, suurimmissa Citymarketeissa sekä kauppakeskus Karismassa.

Apua myös veteraanien puolisoille ja leskille

Päijät-Hämeen keräyspiirin piiripäällikkö Seppo Vohlosen mukaan keräykselle ei ole asetettu tarkkaa euromääräistä tavoitetta. Viime vuonna keräys tuotti Päijät-Hämeen keräyspiirin alueella 62 000 euroa, ja vuotta aiemmin 74 000 euroa.

- Toivottavasti päästäisiin yli 70 000 euroon, Vohlonen kommentoi.

Kerätyt varat kohdistetaan sen kunnan veteraaneille sekä heidän puolisoilleen ja leskilleen, josta varat on kerätty. Päijät-Hämeen piirissä oli Vohlosen mukaan vuoden vaihteessa 640 veteraania.

Veteraanien puolisoille ja leskille kohdennetuista varoista yli puolet käytetään Vohlosen mukaan jalkahoitoihin ja hierontoihin. Tämän lisäksi rahaa suunnataan erilaisiin apuvälineisiin, kuten silmälaseihin, sekä kuntoutukseen.

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi ei Vohlosen mukaan ole ainakaan vielä suunniteltu mitään erikoiskohteita, joihin keräysvaroja ohjattaisiin.

Varusmiehet osallistuvat keräykseen tämän vuoden lisäksi ainakin vielä ensi vuonna, jolloin vietetään Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuotta. Tämän jälkeen Vohlosen mukaan katsotaan uudestaan, kuinka keräys jatkossa järjestetään.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat