Uutiset

Matkailuajoneuvojen myynti kääntyi kasvuun - Lahden Caravan-messuilla esillä ennätysmäärä ajoneuvoja

Lahden Caravan 2017 -messuilla esitellään ensi vuoden uutuudet ensimmäisenä Suomessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Suomen suurin matkailuajoneuvotapahtuma Lahden Caravan-messut porskuttaa. Avuksi on tullut karavaanialan selvä piristyminen.

Matkailuajoneuvojen myynti on noussut viime vuodesta 17 prosentilla. Elokuuhun mennessä ensirekisteröintejä oli tehty 1 499, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna.

Alan huippulukemista ollaan kuitenkin vielä kaukana. Parhaimmillaan vuonna 2006 myytiin uusia asuntovaunuja 1913 ja -autoja 1808 kappaletta.

Alan menestys riippuu asuntovaunujen myynnistä

Oleskelutila. Kuva: Sami Kuusivirta

Asuntovaunuja ehdittiin jo pitää auringonlaskun alana, mutta tänä vuonna myynnin kasvu on noussut suhteellisesti asuntoautojen rinnalle. Asuntoautojen myynti lähti nousuun jo pari vuotta sitten.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki pitää koko alan kannattavuudelle erittäin tärkeänä, että myös vaunumyynti on kääntynyt nousuun.

- Vaunupuoli tuo alalle leivän. Pitkään mentiin alamaissa, ja sen aikana ehti selvästi kertyä patoutunutta ostotarvetta, mikä näkyy nyt, Siljamäki sanoo.

Lahden Caravan-messuilla esitellään matkailuajoneuvojen ja tarvikkeiden ensi vuoden uutuusmalleja ensimmäisenä Suomessa. Merkittävästä asemasta alan yritysten ja harrastajien parissa kertoo se, että Lahden Messut teki keväällä Matkailuajoneuvotuojien kanssa kolmivuotisen jatkosopimuksen tapahtuman järjestämisestä.

- Tänne on hyvä tuoda autot suoraan Euroopan messuilta. Oheistapahtumat, karavaanaritreffit ja kalamarkkinat samana viikonloppuna takaavat yhdessä onnistumisen, Siljamäki luettelee.

Lahden suurin vuosittainen messutapahtuma kerää noin 17 000 kävijää. Tänä vuonna esillä on ennätysmäärä ajoneuvoja, lähes 300.

Vertaisvuokraus nostaa päätään

Matkailuautoilijat vaativat asumismukavuutta ja näyttävyyttä. Kuva: Sami Kuusivirta

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun tekemän kyselytutkimuksen mukaan kiinnostus leirintämatkailua kohtaan syttyy monesti niillä, jotka ovat juuri jääneet eläkkeelle, jolloin käytettävissä oleva vapaa-aika lisääntyy.

Messuilla alan suosiota pyritään kasvattamaan myös muissa ikäryhmissä ja tuomaan esille harrastuksen monipuolisuutta.

Yhtenä teemana on matkailuajoneuvo koko perheen monipuolisena yhdistävänä tekijänä arjessa ja lomalla.

- Matkailuajoneuvojen hyödyt on alettu ymmärtää yhä paremmin erilaisten urheiluharrastajienkin keskuudessa, sanoo Caravan 2017 -messujen projektipäällikkö Anne Koskinen.

Käyttäjäkunta vaatii nykyajoneuvoilta asumismukavuutta ja näyttävyyttä. Autojen hintahaitari messuilla on valtava, muutamasta kymmenestä tuhannesta eurosta 465 000 euroon.

- Ensiostajat ja vuokraajat suosivat edullisimpia malleja. Niitä ovat retkeilyautot, joiden osuus markkinoista on 20 prosenttia, Siljamäki sanoo.

Euroopassa suosiossa ovat niin sanotut integroidut autot, jotka on rakennettu autotehtaan alustan ja tekniikan päälle. Suomessa ne ovat vielä marginaalissa.

- Niiden etuna on esimerkiksi parempi kuljettajan näkyvyys.

Uusina harrastusmuotoina messuilla esitellään vertaisvuokraustoimintaa sekä polkupyörällä vedettävän matkailuvaunun prototyyppiä.

Katso myös videolta, miltä näyttää lähes puolen miljoonan euron ökyasuntoauto. Videoon pääset tästä linkistä.

Teemu Leppänen
teemu.leppanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat