Uutiset

Isot lomatalot Heinolan pelastus

Heinolan asukasluku saataisiin nousuun rakentamalla keskustaan suuria lomataloja.

Idealle löytyy Itä-Hämeen keskustelussa yllättävän laajaa kannatusta.

Heinolassa on liki tuhat kilometriä rakentamatonta rantaa, mutta suunnitelmat rantojen varaamisesta asuntoalueiksi tai lomarakentamiseen ovat kilpistyneet pitkällisiin valitusprosesseihin.

Keskustaan, rakentamattomille julkisille tonteille ideoidut lomatalot näyttävät sen sijaan sopivan yhtä lailla kaavoittajalle, ympäristönsuojelijalle, kuin uudelle urbaanille lomalaiselle.

Heinolan kaupunginarkkitehti Harri Kuivalainen uskoo, että kaupungissa voitaisiin käynnistää kokeilu, jossa kehitetään suomalaisen asumisen puuttuva välimuoto.

- Kyseessä on huoneistohotellin ja siirtolapuutarhan yhdistelmä, hän kiteyttää.

Ulkoisesti puutarha-lomatalot muistuttaisivat osake- tai pienkerrostaloja, mutta asukkailla olisi mahdollisuus harrastaa puutarhanhoitoa niiden yhteydessä olevilla palstoilla. Omistusosakkeiden lisäksi taloissa olisi sviittien lyhytaikainen vuokrausvaihtoehto, jolloin talojen operaattoriksi sopisi esimerkiksi paikallinen hotelli.

Lomatalojen ohella Itä-Hämeen rakennusliitteessä puidaan lupamääräysten joustoa, vapaa-ajanasuntojen keskihintoja, mökkien ilmastointia, vakituiseksi asunnoksi muuttamisen kriteerejä sekä kysytään, kannattaako perusmökki tuunata myyntiä varten?

Lisäksi teemanumerossa ovat katsaukset vapaa-ajanasuntojen tämänhetkiseen määrään, alueelliseen sijaintiin sekä lomalaisten aluetalousvaikutukseen.

Lue lisää torstain Itä-Hämeestä.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat