Uutiset

Hautajaisia, vaan ei vihkiäisiä

Itä-Hämeessä kuolee vuodessa kolme kertaa enemmän kuin syntyy

Muuttotappio selittää Itä-Hämeen kuntien väestökatoa yllättävän vähän. Pääosa väestön vähenemisestä johtuu siitä, että kuolleita on kolme kertaa enemmän kuin syntyneitä.

Itä-Hämeestä muuttaa pois nuoria, mikä pitää syntyvyyden alhaisena. Tilalle muuttaa eläkeikäisiä, mikä pitää kuolleisuuden korkealla.

Heinolassa syntyi viime vuonna 123 ja kuoli 308. Väkiluku väheni 227:llä, joten muuttotappio selittää väkikatoa vain 54 ihmisen verran.

Sysmässä syntyi 18 ja kuoli 81. Väestö väheni 89:llä, joten muuttotappio oli 26.

Kun ei mennä naimisiin, ei tule erojakaan.

Hartolassa syntyi 11 ja kuoli 54. Väki väheni 54:llä, joten muuttotappioksi jää 11.

Itä-Hämeen alueella syntyi viime vuonna 153 ja kuoli 443. Kuolleita oli siis 291 enemmän kuin syntyneitä. Kolmen kunnan väestökato oli yhteensä 370, josta 79 ihmisen muuttotappio selittää vain hieman yli viidenneksen. Näin Tilastokeskus.

Seurakuntien päiväkohtaisista tilastoista näkyy vain seurakuntalaisten syntymät ja kuolemat. Esimerkiksi Heinolassa kirkkoon kuuluu enää 74 prosenttia asukkaista, mutta tilastoja vertailemalla esiin nousee yllättäviä muutoksia.

Viime vuoden tammi-syyyskuussa Heinolan seurakuntalaisia kuoli 184. Tänä vuonna on kuollut "vain" 148, joten kuolleisuudessa on tapahtunut merkittävä vähennys. Sama näkyy myös Hartolan seurakunnassa, jossa kuolleiden määrä on vastaavassa ajassa vähentynyt 38:sta 23:een. Sysmän luvut ovat pysyneet tasaisina.

Viime vuoden tammi-syyskuun lukuihin verrattuna seurakuntalaisten synnytykset ovat Heinolassa ja Sysmässä viime vuoden tasolla. Heinolan seurakuntalaisille syntyi viime vuoden tammi-syyskuussa 79 lasta ja tänä vuonna 75. Sysmässä vastaavat luvut ovat 10 ja 11. Hartolassa on kasvua syntyneiden määrässä. Koko viime vuonna syntyi 11, tänä vuonna on syntynyt 15 ja loppuvuonna on vielä 3 laskettua aikaa.

Avioerojen määrä on suorastaan romahtanut Heinolassa. Heinolassa astui viime vuonna voimaan 39 avioeroa. Heinolan eroluku on 2000-luvulla ollut vuodessa tyypillisesti 50:n ja 70:n välillä. Hartolassa eroluku oli viime vuonna 8 ja Sysmässä 6. Hartolan eroluvut ovat olleet tasaiset, mutta Sysmässä avioerojen lukumäärä on ainakin tilapäisesti vähentynyt kolmasosaan tavanomaisesta. Vuosittainen vaihtelu on kunnassa suurta.

Kun ei mennä naimisiin, ei tule erojakaan. Siviilivihkimisten määrä on romahtanut Heinolan seurakunnassa. Siinä missä viime vuonna kirkossa vihittiin 23 paria ja maistraatissa 26, on siviilivihkimisten määrä puolittumassa tänä vuonna. Kirkkohäitä on järjestetty entiseen malliin. Kaikkiaan Heinolassa vihittiin viime vuonna 59 paria, mikä on varsin kaukana 2000-luvun alun luvuista. Huippuvuonna 2004 Heinolassa vihittiin kaikkiaan 99 paria. Hartolassa kirkkovihkimisten määrä on noussut 1:stä 4:ään ja Sysmässä säilynyt ennallaan. Siviilivihkimiset ovat kunnissa harvinaisia.

Atte Kääminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat