Uutiset

Itä-Häme ikääntyy, mutta vain osa kunnista ukkoutuu

Väestön ikääntyminen näkyy Itä-Hämeen kuntien katukuvassa. Kuva: Katja Luoma

Itä-Hämeen ikääntyminen on kiihtynyt rajusti 2000-luvulla, jos mittarina käytetään eläkeikäisten osuutta alueen asukkaista. 65 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä lähentelee jo kolmannesta, kun se vielä 1990-luvun lopulla oli alle viidennes. 1970-luvun alussa eläkeikäisiä oli vain reilut 10 prosenttia väestöstä.

Maaseudun väestötappiokuntien on perinteisesti ajateltu ukkoutuvan, mutta toisaalta ikääntyvien kuntien tilastoissa pitäisi näkyä, että naiset elävät miehiä kauemmin.

Itä-Hämeessä naisten osuus kasvoi vielä 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa, mutta nyt alue miehistyy muun Suomen mukana. Kuntien kehitys kulkee kuitenkin eri suuntiin.

Heinolassa ja Sysmässä on vakaa naisenemmistö, Luhangassa miesenemmistö. Joutsan ja Pertunmaan väestö on muuttunut vähitellen naisvaltaisesta miesvaltaiseksi. Hartolassa puntit ovat tasan.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Matti Saaren mukaan kuntien sukupuolijakauman kehityseroja ei ole juurikaan tutkittu. Kunnat ovat monessa suhteessa erilaisia, eikä yksioikoista selitystä löydy.

- Aika paljon ratkaisee, miten nuoret käyttäytyvät. Jos kunta pystyy pitämään molempien sukupuolten nuoria, se pysyy elinvoimaisempana, sanoo Saari.

Nuorten jääminen kotipaikkakunnalleen taas riippuu koulutusmahdollisuuksista ja elinkeinorakenteesta.

- Nuorille miehille löytyy maaseudulta paremmin työ- ja koulutuspaikkoja, ja he jäävät paljon useammin synnyinkuntaansa kuin nuoret naiset, selittää Saari.

Kun nuoret naiset muuttavat pois, vähenee myös kunnan elinvoima.

Lue lisää perjantain Itä-Hämeestä.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat