Uutiset

Tiedetäänkö työpaikallasi työsi terveysriskit? Viranomainen tekee tarkastuksia ensi viikolla Päijät-Hämeessä

Ensi viikolla Päijät-Hämeessä tehovalvotaan erityisesti pienillä työpaikoilla, ovatko ne selvittäneet työn terveysriskejä. Kuva: Anssi Hietamaa

Tiedetäänkö päijäthämäläisillä työpaikoilla työn terveysriskit, ja pystytäänkö terveyshaittoja torjumaan jo ennalta?

Työsuojeluviranomainen tehovalvoo työpaikkoja ensi tiistaina ja keskiviikkona 17. ja 18. lokakuuta. Valvojat vierailevat erityisesti pienillä työpaikoilla, joita ei ole tarkastettu vuosiin. Tarkastuksia ei ilmoiteta työpaikoille etukäteen.

Tehovalvontaa on Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Kärkölässä, Lahdessa, Orimattilassa, Padasjoella ja Sysmässä.

- Tarkastuksilla keskitytään työsuojelun perusasioihin, joiden pitäisi olla kunnossa ihan jokaisella työpaikalla, kertoo ylitarkastaja Tuula Uurala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Uurala muistuttaa, että on työnantajan etu, että työntekijät eivät sairastu työstä. Olennaista on, että työnantaja tekee yhteistyötä työntekijöiden ja työterveyshuollon kanssa. Työntekijät tuntevat työnsä parhaiten ja osaavat kertoa sen haitoista ja vaaroista. Työterveyshuolto taas arvioi näiden haittojen ja vaarojen terveysvaikutukset ja suosittelee työnantajalle keinoja niiden vähentämiseksi.

Kanta-Hämeessä paljon puutteita

Työpaikan pitää esittää viranomaiselle tarkastuksella työterveyshuoltosopimus ja työterveyshuollon tekemä työpaikkaselvitys. Työnantajan vastuulla on, että selvitys on tehty ja että se on ajan tasalla.

Jos työpaikalla on vähintään kymmenen työntekijää, heidän pitää valita työsuojeluvaltuutettu.

Vastaavanlainen tehovalvonta tehtiin viime viikolla Kanta-Hämeen puolella. Huolestuttavin havainto oli, että työterveyshuollon tekemä työpaikkaselvitys löytyi vain puolelta tarkastetuista työpaikoista. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että työn ja työolosuhteiden merkitystä työntekijöiden terveydelle ja turvallisuudelle ei ollut arvioitu. Työsuojelun yhteistoiminta sen sijaan sujui hyvin työnantajan ja työntekijöiden kesken.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi

Suosittelemme