Uutiset

Heinolalaismies soitti mökkiläisille kymmeniä häirintäsoittoja ja uhkaili liivijengillä - "varuillaan saa olla"

Kuva: Anssi Hietamaa

Tappouhkauksia, liivijengillä uhkaamista, haukkumista... Mökkielämä ei aina ole rentouttavaa. Tämän on saanut kokea kaksi toistensa naapureina Heinolassa mökkeilevää pariskuntaa.

Loppukeväästä tänä vuonna kummankin pariskunnan puhelimiin tuli viikon, kahden aikana kymmeniä tarpeettomia, asiattomia ja uhkaavia puheluita. Soittaja oli sama heinolalainen mies. Soittaessaan hän oli usein juovuksissa.

Puheluista aiheutui toispaikkakuntalaisille mökkiläisille huomattavaa häiriötä. Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla heinolalaismiehen viestintärauhan rikkomisesta 50 päiväsakkoon.

- Taustalla on miehen kuvittelema riita ja katkeruutta, kertoo Heinolassa 1980-luvulta lähtien mökkeillyt mies. Kuviteltu riita liittyy mökkitonttien lohkomiseen. Miehen vanhempien kanssa mökkiläisillä ei ole ollut ongelmia.

Mökkiläinen kertoo tunteneensa sittemmin häiriösoittajaksi muuttuneen miehen 10-vuotiaasta lähtien. Hän on hakenut miehelle lähestymiskieltoa ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten.

- Aikaisemmin mökin ovet olivat aina auki, nyt ne pidetään kiinni. Hankin myös koiran, joka pitää ääntä, jos joku vieras lähestyy. Varuillaan saa olla.

"Lähellä laitonta uhkausta"

Viestintärauhan rikkomisen enimmäisrangaistus on 6 kuukautta vankeutta. Se on "sukua" vainoamiselle, jonka enimmäisrangaistus on 2 vuotta vankeutta.

Kumpaankin rikokseen liittyy häiritsevien, toistuvien viestien lähettäminen. Vainoamisen uhrille aiheutuu teosta myös pelkoa, selostaa rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista.

Viestintärauhan rikkoja on tyypillisesti nuori henkilö. Myös avioerotilanne voi toimia laukaisijana.

Kihlakunnansyyttäjä Petri Törmälä Salpausselän syyttäjänvirastosta sanoo, että rajanveto viestintärauhan rikkomisen ja vainoamisen välillä ei ole aina helppoa. Arviointiin vaikuttavat viestien lukumäärä ja sisältö sekä viestittelyn kesto.

Heinolan-tapauksessa osa puheluista oli niin uhkaavia, että syyttäjän mukaan siinä liikuttiin lähellä laitonta uhkausta. Myös laittoman uhkauksen enimmäisrangaistus on 2 vuotta vankeutta.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Suosittelemme