Uutiset

Kimolan kanavan hinta kallistuu roimasti - Heinolalle satojentuhansien lisälasku

Taipaleen silta ylittää Kimolan kanavan. Kuva: Sami Lettojärvi

Kimolan kanavahankkeen hintalappu on nousemassa roimasti. Alunperin kanavan kustannuksiksi arvioitiin noin yhdeksän miljoonaa euroa, mutta tuoreen arvion mukaan hinta voi olla jopa noin 14,5 miljoonaa euroa. Hinta-arviosta kertoo projektipäällikkö Harri Liikanen Liikennevirastosta. Kimolan kustannusarvio on kohonnut alkuperäisestä noin 60 prosenttia.

Suomen hallitus hyväksyi kolmannen lisätalousarvioesityksen tiistaina. Lisätalousarviossa Kimolan kanavahankkeeseen esitetään 3,7 miljoonan euron lisärahoitusta. Alunperin valtion rahoitusosuudeksi on päätetty kuusi miljoonaa euroa.

Lue myös: Kimolan kanavan kustannukset kaksinkertaistuivat
 

Mikäli valtionrahoituksen korotus hyväksytään, edellyttää se ennakoitua suurempaa rahoitusta myös kanavahankkeeseen osallisilta kunnilta. Kouvolan lisärahoitusosuus olisi noin 1,2 miljoonaa euroa, Heinolan yli 300 000 euroa ja Iitin noin 200 000 euroa. Kimolan kanava sijaitsee Iitin ja Kouvolan alueella. Toteutuessaan kanava avaisi vesiliikenneväylän Päijänteeltä Kouvolaan saakka.

- Kyseessä ei ole pikkuraha, eikä sen myöntäminen varmasti tunnu mukavalta. Päättäjät ottavat rahoitukseen kantaa, mutta käsitykseni on, että olemme sitoutuneet hankkeeseen ja sen varaan on rakennettu paljon odotuksia, sanoo Heinolan vs. kaupunginjohtaja Sinikka Malin.

Malinin mukaan tiedossa on ollut, että kanavan rakennustyöt ovat osoittautumassa ennakoitua hankalammiksi ja että rakennustöistä voi aiheutua lisäkustannuksia. Liikenneviraston Harri Liikasen mukaan tarkentuneet kustannuslaskelmat eivät ole vielä aivan valmiit, mutta suurusluokka on tiedossa.

- Noin 14,5 miljoonaa on tämän hetken tieto. Kustannusnousu johtuu huomattavasti arvioitua haastavammista pohjaolosuhteista ja isommista rakennustöistä.

Uuden kustannusarvion mukaisesti valtion osuus Kimolan kanavahankkeesta olisi alle 10 miljoonaa euroa, Kouvolan yli 3 miljoonaa euroa, Heinolan vajaat miljoona euroa ja Iitin osuus yli puoli miljoonaa euroa.

Liikasen mukaan kanavahankkeen tavoiteaikataulu on ennallaan. Ensimmäiset urakat ovat lähdössä pian laskentaan ja työt olisi tarkoitus saada käyntiin keväällä.

- Töiden käynnistyminen toki edellyttää rahoituspäätöksiä.

Kuva: Anssi Hietamaa
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat