Uutiset

Tuulivoiman rakentaminen otti aikalisän Itä-Hämeessä - Kinkkulanmäki voi toteutua, Rekolanvuori haudattu

Luhangan Latamäen tuulipuistossa vietettiin yleisöpäivää kesällä 2014. Kuva: Eija Nurminen

Luhangan Latamäen tuulipuisto tuskin jää Itä-Hämeen ainoaksi, mutta uusia tuulivoimaloita ei todennäköisesti rakenneta ainakaan muutamaan vuoteen.

Ilmatar Windpower oy ei ole haudannut Hartolan tuuli- ja aurinkovoimalahankkeitaan, mutta niiden toteutuminen on edelleen epävarmaa.

Luhangan Polunmäen tuulipuiston rakentamisesta Ilmatar on luopunut, eikä OX2 Wind Finland oy enää suunnittele tuulivoimaloita Sysmän Rekolanvuorelle.

Tuulirakentamisen notkahdukselle löytyy kaksi selitystä: valtion tukijärjestelmän muutos sekä tuuli- ja aurinkosähkön myyntivaikeudet.

Sähkölle ei löytynyt ostajaa

Ilmatar on kaavaillut Hartolaan jopa 15 megawatin aurinkovoimalaa, mutta hanke on yhä lähtökuopissa.

- Kyllä valtio siihen tukea olisi myöntänyt, mutta loppujen lopuksi hanke kilpistyi siihen, ettei sähkölle löytynyt ostajaa. Me emme tee muutaman sadan kilowatin hankkeita, mutta jos riittävän isolle hankkeelle onnistutaan löytämään sähkön ostaja, niin se toteutetaan, ennakoi Ilmattaren rakennuttamisjohtaja Mikko Toivanen.

Ilmattaren kahden tuulivoimalan hanke Hartolan ­Kinkkulanmäellä odottaa rakennuslupaa, joka on korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä.

- Odottelemme, että Kinkkulanmäestä saataisiin oikeuden päätös ihan lähiaikoina, jo muutaman viikon sisällä, Toivanen kertoo.

Yhtiölle myönteinen ratkaisu ei vielä takaa voimaloiden rakentamista.

- Aika näyttää. Vielä ei pysty sanomaan, voidaanko se rakentaa. Jos katsotaan asioita 3-5 vuoden tähtäimellä, niin aina todennäköisemmäksi tulee, että se voidaan rakentaa. Siinä on vähän sama tilanne kuin aurinkovoimalassa. Tarvitaan sähkön ostaja, joka haluaa uusiutuvaa energiaa sieltä paikan päältä, Toivanen sanoo.

Luhangan Polunmäen viiden voimalan hankkeen Ilmatar keskeytti jo silloin, kun hallitus ilmoitti valtion tuulivoimatuen uudistamisesta vuonna 2015, eikä aio siihen enää palata.

Yhtiö ei ole myöskään varannut voimaloille uusia maa-alueita Itä-Hämeestä.

Tuli kiire

Tuulivoimaloita on tänä vuonna rakennettu vauhdilla, jotta ne ehtisivät mukaan marraskuun alussa sulkeutuvaan syöttötariffijärjestelmään. Siinä valtion tuki takaa tuulivoimalan sähkölle 12 vuodeksi tietyn myyntihinnan riippumatta siitä, mikä on sähkön markkinahinta.

Hallitus on tehnyt eduskunnalle lakiesityksen uudesta tukijärjestelmästä, eli niin sanotusta preemiojärjestelmästä, jossa uusien tuuli-, aurinko-, biokaasu- puu- ja aaltovoimaloiden tukioikeudet jaettaisiin yrityksille tarjouskilpailulla. Kilpailun voittanut yritys sitoutuisi määräajaksi tuottamaan uusiutuvaa energiaa tarjoamallaan tuella, jonka määrä olisi sidottu myös sähkön markkinahintaan ja valtion määräämään viitehintaan.

Toivanen ennakoi, että tukijärjestelmän muutos markkinaehtoisemmaksi vähentää tuulivoimarakentamista ainakin tilapäisesti.

- Rakentaminen tulee varmasti vähän nyykähtämään. Ensi vuoden kesällä ei rakenneta kovin montaa hanketta, mutta seuraavana jo ehkä vähän enemmän, Toivanen arvioi.

Hän kuitenkin uskoo, että tuulivoimalla on Suomessa tulevaisuutta ilman tukiakin.

- Me keskitymme nyt siihen, että rakentaisimme tulevaisuudessa vain sellaisia tuulivoimakohteita, joilla ei ole minkäänlaista valtion tukea. Tuulivoima on niin kilpailukykyinen energiantuotantomuoto, että ainakin lähitulevaisuudessa pystytään toteuttamaan sellaisia hankkeita, sanoo Toivanen.

Itä-Hämeen tuulivoima

Kuusi voimalaa pyörii Latamäellä

Itä-Hämeen ainoa toimiva tuulipuisto on syksyllä 2014 valmistunut Ilmattaren Latamäki Luhangassa. Kuusi kolmen megawatin voimalaa jauhaa runsaat 60 000 megawattituntia sähköä vuodessa.

Ilmattaren kahden voimalan hanke Hartolan Kinkkulan­mäellä odottaa rakennusluvan valituskäsittelyä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Ilmatar suunnitteli viittä voimalaa myös Luhangan Polunmäelle, mutta luopui hankkeesta tukinäkymien sumennuttua vuonna 2015.

OX2 kaavaili kuutta voimalaa Sysmän Rekolanvuorelle, mutta yritys on haudannut hankkeen. Oikeudet ja sopimukset ovat palautuneet NWE Salesille, joka myy voimaloita ja etsii niille paikkoja.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat