Uutiset

HS: Versowoodin Keijo Kopra saa syytteen törkeästä veropetoksesta

Teollisuusneuvos Keijo Kopralle. Kuva: Katja Luoma kluo

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on päättänyt syyttää teollisuusneuvos Keijo Kopraa törkeästä veropetoksesta, kertoo Helsingin Sanomat. Kopra on vierumäkeläisen Versowood Groupin hallituksen jäsen.

Helsingin Sanomat toteaa, että käytännössä Kopran tapauksella valtakunnansyyttäjänvirasto ottaa kantaa, mistä myös kymmeniä muita veroparatiiseihin varojaan kätkeneitä suomalaisia syytetään.

Salpausselän syyttäjänvirastoon kihlakunnansyyttäjä Markku Janhunen ehti jo tehdä Koprasta syyttämättäjättämispäätöksen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto otti asian päätettäväkseen omasta aloitteestaan. Päätöksen valmisteli valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta.

Aiemmin Seura-lehden toimittaja Jarno Liski kertoi, että virasto otti aiemmin käsitellyn veroasian uudelleen ratkaistavaksi sen jälkeen, kun Seura-lehti ja ilmeisesti muutkin tiedotusvälineet ja syyttäjät olivat kyselleet ratkaisusta.

Keijo Kopra oli aiemmin itse pyytänyt verotustaan oikaistavaksi vuosilta 2008-13. Hän halusi, että hänen sveitsiläisissä pankeissa olleiden varojensa tuotot verotettaisiin ja että hänelle määrättäisiin veronkorotus.

Kopra ilmoitti oma-aloitteisesti verottajalle kahdelta verovuodelta aiemmin salaamansa noin 140 000 euron pääomatulot ja maksoi niistä myöhemmin noin 25 000 euron verot ja niiden korot.

"Yleinen etu vaatii syytteen nostamista"

Apulaisvaltakunnansyyttäjän mielestä tämä ei poistanut hänen menettelynsä vaikutuksia.

- Epäilty on itse kertonut hallinneensa nyt kyseessä olevia sijoitustilejä jopa vuosikymmeniä, joten vain verovuosia 2008-2011 koskevien tietojen toimittaminen Verohallinnolle ja verovuosilta 2010 ja 2011 määrättyjen verojen maksaminen ei täytä edellytyksiä teon vaikutusten poistamisesta, apulaisvaltakunnansyyttäjä sanoo päätöksessään HS:n mukaan.

Jukka Rappen mukaan myös tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista. Jos itsensä ilmiantaminen ja verojen maksaminen alentaisivat tuomioistuimen rangaistusta, se asettaisi Rappen mukaan eri verovelvolliset epätasa-arvoiseen asemaan.

- Kaikkia epäiltyjä on syyteharkinnassa kohdeltava yhdenvertaisesti heidän taloudellisesta asemastaan riippumatta, myös talousrikosasioissa.

Helsingin Sanomat toteaa, että valtakunnansyyttäjänviraston päätöksellä on iso merkitys joukolle varakkaita suomalaisia, jotka ilmiantoivat itsensä ennenaikaisesti. He kertoivat veroparatiisien talletuksistaan ja tuloistaan verottajalle vuosina 2014 ja 2015, kun niin sanottu verokiertäjien armahduslaki oli vasta valmisteilla. Lain valmistelu lopetettiin kuitenkin 2015.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat