Uutiset

Chileläiskolmikon asuntomurtojen oikeuskäsittely alkoi alkoi Lahdessa - syytteitä myös vaarallisesta kaahailusta pakoon

Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkoi keskiviikkona käsitellä asuntomurtojen sarjaa, joista epäiltynä on vangittuna chileläinen kolmikko, kaksi miestä ja yksi nainen. Kolmikon epäillään ahkeroineen elokuussa kolmen päivän aikana omakotitalomurtoja Hollolassa, Heinolassa sekä Lahden Renkomäessä, Ahtialassa ja Nastolassa. Kihlakunnansyyttäjä Petri Törmälä kertoo, että ensimmäisenä päivänä ehdittiin käsitellä osa syyteasiakirjoista ja todisteluista. Käsittelyä jatketaan oikeudessa perjantaina.

Chileläinen kolmikko ahkeroi Päijät-Hämeessä useita asuntomurtoja vain kolmen päivänä aikana 15.–17. elokuuta. Yksi epäillyistä on tunnustanut murrot, toinen on tunnustanut niistä yhden ja kolmas ei ainuttakaan.

Haastehakemuksen mukaan syytteet koskevat viittä törkeää varkautta, yhtä varkautta ja yhtä törkeän varkauden yritystä. Rikollisten saaliiksi päätyi omaisuutta kymmenien tuhansien eurojen arvosta. Osa anastetuista tavaroista löytyi kolmikon majapaikasta.

Törmälän mukaan chileläisille vaadittavat rangaistukset tarkentuvat oikeuskäsittelyn edetessä. Hän arvioi, että rangaistusvaatimukset tulevat olemaan suunnilleen pari vuotta vankeutta.

Hollolalaista naista syytetään kätkemisestä

Oikeudessa on syytettynä chileläisten lisäksi kätkemisrikoksesta hollolalainen nainen, jonka hallitsemasta asunnosta ja autosta löydettiin anastettuja tavaroita.

Kolmikko vei asunnoista erityisesti koruja ja elektroniikkaa. Heinolan murtopaikasta vietiin myös viisi haulikkoa ja neljä kivääriä. Poliisi sai ne takaisin epäiltyjen autosta, mutta heinolalaisesta kodista varastetusta omaisuudesta jäi kateisiin muun muassa koruja ainakin 7 500 euron arvosta.

Chileläisten jäljille päästiin, kun poliisi huomasi 17. elokuuta ulkomaisessa rekisterissä olleen auton, jonka tuntomerkit sopivat kaksi päivää aiemmin Nastolassa tehdyn rikoksen autoon. Auton kuljettajaa syytetään oikeudessa myös törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hän kaahasi autolle poliiseja pakoon Hausjärvelle asti, jossa poliisi tavoitti ajoneuvon. Kuljettaja ajoi Soramäentiellä ainakin 120 km/h:n nopeudella viidenkympin alueella ja Riihimäentiellä ainakin 150 km/h kahdeksankympin ja satasen nopeusrajoitusalueella. Hän teki myös vaarallisia ohituksia.

Hausjärvellä miehet pakenivat metsään, mutta nainen jäi ajoneuvon luo. Kolmikko tavoitettiin metsästä poliisikoiran jäljestyksen avulla. Yksi kiinni saaduista lähti vielä karkuun, kun poliisit olivat saattamassa häntä poliisiautoon. Hänet otettiin uudelleen kiinni lähistöltä.

Sama tekotapa

Hämeen poliisi kertoi jo aiemmin, että kaikissa murroissa chileläisnäinen soitti päiväsaikaan talon ovikelloa. Kun rakennus varmistui tyhjäksi, miehet murtautuivat sisään takakautta rikkomalla joko ikkunan tai oven.

Chileläisiä on epäilty samalla tavalla tehdyistä murroista muissa Pohjoismaissa, mutta nyt heidät tavattiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

Vangitulla kolmikolla on aiempaa samanlaista rikostaustaa. Yksi heistä asuu vakituisesti Ruotsissa.

Juttua on muokattu kello 20.42: Alkuperäisessä tekstissä kerrottiin, että kaikki murroista epäillyt chileläiset olivat miehiä. Kolmikossa oli kuitenkin kaksi miestä ja yksi nainen.

Marja-Liisa Aidantausta
marja-liisa.aidantausta@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat