Uutiset

Elävä joulukalenteri ilahduttaa Joutsan keskustassa

Milla Tuomisen lapset Pepita Laitinen, Tico Laitinen ja Okko Natri sekä Steffe-vuohi kokoontuivat ikkunan eteen, josta voi ihailla elävää joulukalenteria. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Lumisella pihalla juoksee vastaan pikkuinen vuohi. Steffe on yksi Joutsan julkkiksista, koska muutama päivä sitten sillä oli kunnia viettää päivä elävässä joulukalenterissa.

Sellaisena tunnetaan Jousitien varrella ihan Joutsan keskustassa sijaitseva varastorakennus, jonka näyteikkunat ovat normaalisti tyhjillään. Kunnes koittaa joulukuun ensimmäinen päivä. Silloin pihapiirin emäntä Milla Tuominen tuo näyteikkunaan pahnoja ja jouluvalot sekä ensimmäiset eläimet.

Tuominen vaihtaa joulukalenterin eläimet päivittäin. Näin ohikulkijat saavat ihailla joka päivä eri eläimiä. Tähän mennessä ikkunassa ovat vierailleet Steffe-vuohen lisäksi joukko kanoja, ankkoja, karitsoita ja viiriäisiä.

Eläimiä riittää, koska Tuominen omistaa kotieläinpiha Kukko ja Kilin. Jokaiseen 24 päivään riittää erilainen "kattaus", koska esimerkiksi kanarotuja on olemassa niin valtavan monta.

Tuomisen joulukalenteri on Joutsassa jo käsite. Koulukeskukseen on matkaa satakunta metriä, joten joulukalenteri osuu monen lapsen koulumatkalle. Ja vaikkei osuisikaan, niin lapset muistuttavat vanhempiaan: ajetaan joulukalenterin kautta!, kuuluu takapenkiltä aina kun Joutsan kirkonkylä lähestyy.

Kulkijoita ja ihailijoita on riittänyt myös aikuisissa. Siitä kertovat nimikirjoitukset räystään alla ikkunan vieraskirjassa.

- Viime vuonna vieraskirjassa oli 683 nimeä ja jouluaattona ikkunan alle oli ilmestynyt 42 konvehtirasiaa, Milla Tuominen kiittelee.

Viime vuonna joulukalenteri aukesi ensimmäistä kertaa. Idean kalenteriin Tuominen sai hautoessaan tipuja hautomakoneessa kotonaan.

- Kun tiput kuoriutuvat, ne elävät ensimmäiset viikkonsa isossa terraariossa, jossa on kirkkaat valot. Ainut paikka, johon terraario mahtuu on keittiön ikkunalla. Huomasin, että ihmiset jäivät katsomaan tipuja, mutta nolostuivat jos näkivät että sisällä onkin ihminen. Siitä sain ajatuksen, että varastorakennukseen voisi tehdä jouluikkunan varta vasten.

Tänä vuonna joulukalenterin toiminta on laajentunut. Viime lauantaina Tuominen paistoi sata joulutorttua ja tarjoili ne eläimiä ihaileville ohikulkijoille.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat