Uutiset

Kysyimme ajatuksia työttömien aktiivimallista - näin te vastasitte

Vastauksia työttömien aktiivimalliin liittyneeseen kyselyyn tuli yli 1 400. Kuva: Armi Salonen

Vuodenvaihteessa voimaan astunut työttömien aktiivimalli ei verkkokyselyn tulosten perusteella kelpaa Itä-Hämeen lukijoille: noin 89 prosenttia kyselyyn vastanneista ei pidä uudistusta hyvänä. Vastauksia kyselyyn tuli yli 1 400.

Aktiivimallissa työttömyysturvaa leikataan, kun työnhakijan omat toimet työllisyytensä edistämiseksi eivät tuota tuloksia.

Aktiivimalli edellyttää joko 18 tunnin työntekoa, viittä päivää työllistymistä edistävissä toimissa tai yli 240 euron tienestejä yritystoiminnassa kolmessa kuukaudessa, jotta työtön saa täyden työttömyysetuuden.

Alla lukijoiden vastauksia siihen, millaisia mietteitä aktiivimalli heissä herättää.

"Syrjäseuduilla ei ole mahdollisuuksia työllistyä vaikka kuinka aktiivisesti töitä hakisi. Työn perässä muuttaminen on vaikeaa kun ei ole asuntoa ja työn jatkumisesta ei ole takeita."

"Talikot teräviksi ja soihdut tulille, uudet vaalit olisivat ajankohtaiset. Ankeuttajahallitus ei ole edes kansan valitsema, äänestämme puolueita ja sinisiä ei ole kukaan äänestänyt."

"Törkeän epäoikeudenmukainen systeemi työttömiä kohtaan. Ei hyödytä kenenkään työllistymistä saati toimeentuloa, eikä se ole tarkoituskaan. Tarkoitus on, työttömien kyykytyksen lisäksi, kaunistella tilastoja, muutamankin tunnin töissä tai toimenpiteessä ollut voidaan laskea pois työttömien joukosta. Sitten voi hallitus jatkaa vastenmielistä ja valheellista rehvasteluaan siitä että työttömyyden vähentäminen on kiky-sopimuksen ansiota. Mainittakoon vielä että itse olen vakituisessa työsuhteessa pienipalkkaisella hoitoalalla."

"Nöyryytyksellä ei ole enää mitään rajaa."

"Hyvä ettei saa hamaan hautaan täyttä työttömyysturvaa jos ei edes kiinnosta työnhaku. Työssäkäyvät ne maksetaan korkeina veroina. Tuntuu että kaikki pitäs saada ilmasix tekemättä mitään."

"Tuo ei ole aktiivimalli vaan työttömyysturvan leikkaus. Ja kyykytys. Työttömyys voi osua suurelle osaa kansaa joskus. Siksi aloitteen on allekirjoittanut moni työssäkäyvä. Itsekin allekirjoitin vaikka olen ollut yhtäjaksoisesti työssä 42 vuotta."

"Kannatan kaikki toimia, jotka tukevat työllistymistä. Tämän lakimuutoksen valmistelu ja siihen valmistautuminen ei ole ollut riittävää. Orjuus on työtä, jota tehdään palkatta ja pakosta. Tämä lakiuudistus tulee pakottamaan ihmisiä ilmaistyöhön, eli orjuuteen."

"Todella väärin rangaista, jos ei tule valituksi hakemaansa työhön. Jos ei ole työtä miten voi aktiivimalli edes toimia. Kyykytysmalli."

"Aktiivimallin "oikea tarkoitus" on pienentää työttömyyskorvauksia. Ja samalla myöskin "purkaa" ns. hyvinvointiyhteiskuntaa. Samalla yhteiskuntaluokkien ero vain kasvaa. Todennäköisesti seuraavaksi on vuorossa ns. keskiluokan alasajo."

"Tarkoituksellinen valtion menojen karsintayritys ja työttömien kyykytys. Ja saamme nähdä kuinka kansalaisaloite torpataan alt aikayksikön. Eiköhän solis uusien vaalien paikka."

"Malli on täysin järjetön. Suurin vahinko siitä koituu tietenkin työttömälle työnhakijalle, mutta odotettavissa on myös sosiaaliturvaverkoston sekoamista ja esim. työttömyyskassojen ruuhkautumista. En myöskään esimiehenä tarvitsisi yhtään nykyistä enempää työpaikkakyselyitä silloin, kun paikkoja ei ole auki. Toivottavasti hallitus ei tämän lain kohdalla ryhdy todistamaan suoraselkäisyyttään, kun on aiemmin puheitaan viime hetkellä perunut."

"Työttömyys on monisyinen ongelma jota ei ratkaista aktiivimallilla. Lisäksi se kuormittaa työhallinnon henkilöstöä tarpeettomasti.. Kansalaisaloite on hyvä asia sinänsä, sillä tavoin saa kansalaiset näkemyksiään esille."

"Aktiivimalli on sama kuin torpparimalli ennen, joka johti kansalaissotaan! Jos hallitus jatkaa samalla linjalla, eppäilen jotta jotain vakavaa saattaa tapahtua! Lisäksi perustuslaki ei suoraan aktiivimallia hyväksy! Työministeri itse on myöntänyt että malli on työttömien kuritusta! Toivottavasti aloitteella saadaan malli hylätyksi!"

"Aktiivimalli lisää eriarvoisuutta ihmisten välillä. Toivottavasti kansalaisaloite tuo ainakin muutoksia aktiivimalliin tai kumoaisi sen kokonaan!"

"Mieluummin porkkanaa, kuin keppiä! Töitä on vaikea tehdä, jos niitä ei ole tai lyhyiden pätkien teko johtaa siihen, että tulotaso laskee. Ihmiselle pitäisi taata perustoimeentulo, ja kaikki työnteko olisi siihen päälle plussaa. Se kannustaisi aktiivisuuteen!"

"Työnhaku on hyvä asia mutta mikäli töitä ei ole tai on pakotettu hakemaan esim. puhelinmyyntityötä on aktivointi turhaa. Lisäksi työttöminä on paljon sairaita joiden ei edes kuuluisi olla työnhakijoina mutta joita viranomaiset ns. pallottelevat luukulta toiselle sen sijaan että myöntäisivät tosiasian ja toimisivat sen mukaan."

"Kyseessä on ilmiselvästi työttömyysturvaan kohdistuva huonosti peitelty leikkaus. Peittely-yritys on tehty siksi, että kiky-sopimuksen yhteydessä hallitus lupasi pidättäytyä ko. leikkauksesta."

"Hyvä vähä aktivoida...ei sitä töissä ollesaankaan rahaa kotiin saa tekemäti mitään."

"Aktiivimallin suurin hyöty on asenteiden muokkaaminen. Varsinkin nuorilta miehiltä on kadonnut tyystin ymmärrys siitä että työllistyminen on yksilön vastuulla, ei valtion."

"Idea olisi hyvä, mikäli kyse olisi liian korkeasta työttömyysturvasta. Nythän kyse pn siitä ettei avoimia työpaikkoja ole läheskään riittävästi. Tokihan ongelma poistuu suoraan neuvostoliitosta kopioidulla mallilla rankaisemalla työttömiä."

"Aktiivimalli on kokoomuksen sodanjulistus työläisille."

"Kai nyt jokainen jaksaa yhden päivän kuukaudessa töitä tehdä. Jos ei ammattia vastaavaa työtä löydä, niin pyytää päästä "minimipalkalla" tuttavan firmaan, sukulaisiin, yhdistykseen, naapurii tms siivoamaan, lumitöihin, leipomaan, nikkaroimaan, vanhusta ulkoiluttamaan tai muutoin auttelemaan."

"Kyllä tavalla tai toisella pitää pystyä ilman työtä olevia aktivoitumaan työnhakuun ja samalla saada pidettyä ihmiset työkykyisiä, jottei tapahtuisi liikaa passivoitumista. Riittävän kauan kun on ilman työtä ja aktiivinen ote elämään ja päivittäisiin rutiineihin häviä, niin kynnys kasvaa liian korkeaksi ottaa työtä vastaan. Passivoituminen on iso ongelma nuorison työllistymisessä."

"Mielestäni ei ole työttömän vika jos työtä ei löydy. Mielivaltaista touhua riistää työttömän vähäinenkin toimeentulo."

"Kyllä ihmisten on otettava itse vastuuta asioista, eikä aina odoteta yhteiskunnan apua ja rahoja."

"Veikkaan että aktiivimalli ei toimi käytännössä. Se aiheuttaa ongelmia pienemmillä paikkakunnilla missä työtä on vähemmän tarjolla, ja eriarvoistaa ihmisiä. Kansalaisaloite oli hyvä juttu, mutta tuskin se mitään tulee muuttamaan. Toivossa on kuitenkin hyvä elää."

"Työttömien tasa-arvo ei toteudu, asuinpaikka määrittää saatavat palvelut ja työpaikat. Epätodennäköistä saada pätkätyö alalta, johon ei ole koulutusta. Silti on kaikkea haettava. Työnantajat hukkuvat turhiin/tarpeettomiin hakemuksiin. Huono uudistus."

"Toiveissa on että tämä malli pakottaa nyt pimeästi tehdyn työn tekemisen verollisena tulevaisuudessa! Tämänkään mallin kanssa ei olisi ongelmaa jos kaikki työt olisi verottajan tiedossa. Mallin ongelma erityisesti taajamien ulkopuolisessa Suomessa."

"Yrittäjänä tiedän että ei ole helppo edes tarjota työttömille mahdollisuutta tehdä muutamaa tuntia silloin tällöin. Aivan älyttömiä ideoita hallitukselta."

"Toivottavasti kohta kansa alkaa olla kypsä perustulolle. Sen saa aikaan kun äänestää sopivat ihmiset eduskuntaan."

"Idea on hyvä, mutta yhteiskunnan rakenteet eivät ole valmiita tähän. Todennäköisesti satunnaisia koulutuspäiviä tai työpäiviä kaikille ei ole riittävästi tarjolla, vaikka halukkuutta olisi. Suomalainen lasten hoitomalli ei taivu tähän ollenkaan. Meillä on työttöminä myös ihmisiä, joilla ei ole halua työelämään, tai kykyä. Tämä malli ei auta heitä."

"Teoriassa ajatus on erittäin hyvä, mutta käytännössä mahdoton toteuttaa. Töitä ja kursseja on vain pienelle murto-osalle työttömistä. Eräänä vuonna Heinolassa asui 1 400 työtöntä. Minne he mahtuvat aktivoitaviksi?"

"Onhan tämä ihan naurettavaa, työttömiä rangaistaan siitä että ei ole töissä. Eihän oikeesti työttömät ole edes ihmisiä vaan jotain heittosäkkejä joita valtio ja kunta vaan pyörittelevät palkkatuella paikasta toiseen yhtään työpaikkaan ei esim. kaupungilta ole tullut tällä periaatteella."

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Suosittelemme