Uutiset

Sorateistä vastaava Lemminkäinen on saanut kirjallisia huomautuksia

Soratie höylättiin kuntoon Lakkilantietä Lahdessa. Kuva: Katja Luoma

Lemminkäinen on saanut kirjallisia huomautuksia sorateiden huonosta hoidosta Itä-Hämeen alueella, kertoo ely-keskus. Jos tilanne ei parane, seuraava vaihe on sanktion määrääminen. Lemminkäinen vastaa valtion teiden kunnossapidosta Heinolan alueurakan alueella, joka ulottuu Vierumäeltä Joutsan rajalle. Käytännön töistä vastaavat lukuisat eri aliurakoitsijat.

Sorateiden surkea kunto on puhuttanut kuluneena vuonna sekä Itä-Hämeessä että koko Suomessa. Kovaa kritiikkiä on annettu esimerkiksi Vuorenkyläntien ja Lepsalantien kunnosta Hartolassa.

Asukkaat ihmettelevät, miksi sorateitä ei enää höylätä oikeaan muotoon eli keskeltä korkeammaksi. Urakoitsijat käyttävät pääasiassa raskaita lanoja ja kuorma-autoissa olevia kevyitä höyliä, joiden käyttö on asukkaiden mukaan vain pahentanut tilannetta.

Lanat eivät sovellu tien muotoiluun, vaan siihen tarvittaisiin tiehöylää eli tuttavallisemmin tiekarhua.

Itä-Häme kysyi ely-keskuksesta, miksi tiekarhuja ei käytetä. Kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala kertoo, että ely-keskuksella ei ole valtuuksia määrätä urakoitsijan toimintaa yksityiskohtaisesti.

- Tilaaja (ely-keskus) ei ohjaa, millaista kalustoa käytetään milläkin tiellä. Urakoitsija päättää työtä tehdessään, mikä on sopiva työväline, kertoo kunnossapitopäällikkö Pekka Rajala ely-keskuksesta.

Työvälineiden sijaan ely-keskus valvoo laatuvaatimusten täyttymistä. Jos ne eivät täyty, urakoitsijan kanssa ensin keskustellaan. Jos se ei auta, seuraava keino on kirjallinen muistutus, jollaisia Lemminkäinen siis on saanut viimeisen kolmen kuukauden aikana jo useita.

Vihoviimeinen keino on sanktio. Viime hoitokaudella (lokakuun 2016 ja syyskuun 2017 välillä) ely-keskus langetti sanktioita urakoitsijoille Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella noin 70 000 euron edestä.

Keskiviikon Itä-Häme kertoo laajasti sorateiden kunnossapidosta.

Anna Onali-Ovaska

Suosittelemme