Uutiset

Järjestöt: hyvinvointiyhtymä rikkoo vammaispalvelulakia

Hyvinvointiyhtymän puolesta adressin vastaanottivat toimialajohtaja Mika Forsberg ja tulosaluejohtaja Pirkko Valtanen. Kuva: Seppo Korhonen

Vammaisjärjestöt katsovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän rikkovan vammaispalvelulakia ja YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa yleissopimusta.

Näkemystä perustellaan sillä, että vammaisille suunnattuja palveluja on heikennetty muun muassa epäämällä monilta vammaisilta aiempi oikeus henkilökohtaiseen avustajaan. Tätä on puolestaan perusteltu muun muassa yhdenvertaisuudella muiden ikäihmisten kanssa. Tällöin ei enää huomioida vammaispalvelulaissa määriteltyjä vammaisten erityistarpeita, järjestöt huomauttavat.

Vammaisjärjestöjen ja Joukkovoima Lahden lähetystö luovutti perjantaina hyvinvointiyhtymän edustajille yhdeksän vammaisjärjestön ja yli 500 kuntalaisen vetoomuksen vammaisten palveluiden heikennysten peruuttamisesta.

Adressin allekirjoittajat moittivat hyvinvointiyhtymää siitä, että se on muuttanut kriteereitä, vaikka vammaispalvelulaki on edelleen sama kuin aiemmin. Säästöjäkään ei allekirjoittajien mielestä avun laiminlyönnillä saada, sillä monen osalta sairaalapäivät lisääntyvät ja yhä useampi joutuu lääke- ja hoitomenojen kasvaessa turvautumaan toimeentulotukeen.

Vetoomuksessa vaaditaan hylättyjen avustajahakemusten uudelleenkäsittelyä ja päätösten muuttamista myönteisiksi.

Kari Anttinen
kari.anttinen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat