Uutiset

Isä ja äiti vangittiin pikkuvauvansa ravistelusta Heinolassa - tyttövauvalle vakavat vammat, vanhemmat kiistävät teon

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi pikkuvauvan vanhemmat todennäköisin syin epäiltynä törkeään pahoinpitelyyn. Heinolalaista perheenisää ja -äitiä epäillään kaksikuukautisen tyttövauvansa ravistelusta viime keskiviikon vastaisena yönä tai aamulla.

- Vanhemmat olivat aamulla havainneet vauvassa poikkeavaa käytöstä. He veivät lapsen itse sairaalaan, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Miia Lehtinen.

Vauva siirrettiin nopeasti Päijät-Hämeen keskussairaalaan, jossa varmistui, että vammat vaikuttavat ravistelusta syntyneiltä. Sairaalasta otettiin yhteys poliisiin.

Vauva siirrettiin Helsinkiin Lastenklinikalle, jossa hän edelleen hoidettavana. Vauvan vammat ovat vakavat, mutta hänen tilansa on vakaa.

Poliisi esitti vanhempien vangitsemista. Hämeen poliisin mukaan kyseessä on tyypillinen ravistellun vauvan tapaus. Shaken babyn eli ravistellun vauvan oireyhtymälle ominaiset vammat syntyvät, kun lasta ravistellaan voimakkaasti edestakaisin vartalosta tai raajoista kiinni pitäen.

Terveysviranomaiset pyrkivät ehkäisemään ravistellun vauvan tapauksia tiedottamalla asiasta jo raskausaikana.

21-vuotias isä ja 23-vuotias äiti ovat kiistäneet syyllisyytensä.

- He kertovat, etteivät tiedä, miten vauvan vammat ovat syntyneet. Esitutkinnassa selvitetään nyt, miten vammat ovat tulleet ja kenen toimesta, Lehtinen kertoo.

Esitutkinta on alkuvaiheessa.

Ravistellun vauvan oireyhtymä tarkoittaa oireita ja vammoja, joita voimakkaasta ravistelusta aiheutuu aivojen, silmien ja kaularangan alueelle.

Se voi aiheuttaa vaikean vammautumisen tai kuolemaan johtavia hengitysvaikeuksia. Pään hallitsematon edestakainen liike voi vaurioittaa aivojen ja selkäytimen liitoskohtaa ja pysäyttää hengityksen.

Ravistelu voi olla erityisen kohtalokasta 2–3 kuukauden ikäisille vauvoille, joiden niskan lihaksisto on heikko ja pään massa on suuri muuhun vartaloon nähden.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat