Uutiset

Heinolalaisella rakentajalla riita Helsingissä kerrostalojen rakentamisesta - vaati yli miljoona euroa korvauksia

Kuva: Anssi Hietamaa

Helsingin Jätkäsaareen nousseitten kerrostalojen rakentaja ja tilaajat ovat riidelleet rakennusurakoitten viivästymisen syistä ja maksajasta ensin käräjä- ja sittemmin hovioikeudessa.

Kerrostalot sijaitsevat samassa korttelissa. Tilaajina on kaksi kiinteistöosakeyhtiötä.

Rakentaja, heinolalainen Rakennusliike Reponen, väitti kanteessaan kummankin urakan viivästyneen siksi, että tilaajan vastuulla olleet elementtisuunnittelun lähtötiedot olivat viivästyneet.

Se vaati toista tilaajaa maksamaan pidentyneen urakka-ajan kustannuksina runsaat 776 000 euroa ja toista vajaat 600 000 euroa. Vaatimukset perustuivat 120 työpäivän ja 92 päivän pidennykseen. Lisäksi se vaati oikeutta velvoittamaan tilaajat maksamaan maksamattomia urakkasopimuksen mukaisia maksueriä.

Molemmat tilaajat kiistivät kanteen.

Käräjäoikeus hylkäsi kummankin kanteen. Kantaja ei ollut näyttänyt, että urakan viivästyminen olisi johtunut tilaajasta johtuvasta syystä.

Viivästys maksoi miljoonan

Reponen valitti hovioikeuteen. Se ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua.

Reponen oli tehnyt reklamaation lähtötietojen viivästymisestä, mutta hovioikeuden mielestä se oli ollut niin sanottu yleisluontoinen huomautus. Kantajan olisi pitänyt tehdä sen jälkeen yksilöidympi vaatimus. Kun sellaista ei ollut esitetty, kantaja menetti oikeutensa vedota kanteessa väitettyihin tilaajan sopimusrikkomuksiin.

Oikeuden ratkaisun mukaan toisella tilaajalla on oikeus saada Reposelta viivästyssakkoa 540 000 euroa, jonka se voi kuitata vielä maksamatta olevasta urakkahinnasta.

Toiselle tilaajalle Reposen on maksettava viivästyssakkoa 460 000 euroa. Tilaajan on puolestaan maksettava Reposelle maksamattomia laskuja 455 000 euroa sekä maksamattomia lisätöitä 86 000 euroa.

Tilaaja oli vaatinut Reposelta urakan viivästyksen vuoksi myös 150 000 euron vahingonkorvausta. Oikeus hylkäsi vaatimuksen, koska Reponen ei ollut toiminut tahallisesti. Hovioikeus hylkäsi myös tilaajan vaatimuksen, jonka mukaan Reposen olisi korvattava oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeudessa 237 000 euroa käräjäoikeuden hyväksymän 92 000 euron asemesta.

Käräjöinti kävi silti kalliiksi Reposelle. Sen on korvattava tilaajille oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 220 000 euroa.

Helsingin hovioikeus antoi ratkaisunsa viime viikolla.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat