Uutiset

"Kyse on välinpitämättömyydestä" - Heinolan rekkaonnettomuus ei yllättänyt paikalla ollutta kuljettajaa

Tiellä oli rekkoja linkussa ja ojassa. Kuva: Mirja Hussain

Kouvolantiellä sattunut rekkaonnettomuus oli helposti ennustettavissa, sanoo kuljetusyrittäjä Mikko Uotinen.

Kyseisen Heinolan ja Kouvolan välisen tieosuuden liukkaudesta ja huonosta tienhoidosta on ilmoitettu Kelikeskukseen lukuisia kertoja tänä talvena, myös eilen. Lisäksi ammattikuljettajat olivat olleet yhteydessä hätäkeskukseen ja pyytäneet paikalle liikenteenohjausta, jota ei ilmeisesti oltu saatu.

Uotisen mukaan onnettomuuspaikalle, Hujansalon kohdalle, oli aiemmin päivällä tuotu kuljettajien pyynnöstä pieni määrä hiekkaa. Hiekoituksen saaminen kesti toista tuntia ja määrä oli niin vähäinen, että pian rekat olivat taas mäessä pulassa. Illalla lisää hiekkaa ei saatu.

- Onnettomuutta on pelätty pitkään. Tiellä kulkee paljon koulukyytejä, henkilöautoja ja tosi paljon rekkoja yötä päivää. Mitä jos koulubussi ja rekka olisivat törmänneet? Uotinen sanoo.

Rekat olivat jonossa samassa kohdassa myös tasan kaksi vuotta sitten. Näky on tuttu tieosuudella. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Samassa paikassa kuoli vuonna 2012 ihminen henkilöauton ja puoliperävaunullisen kuorma-auton kolarissa.

Tieosuudella liikkuu ely-keskuksen mukaan vuorokaudessa noin 1 400 - 2 600 ajoneuvoa, mistä raskaan liikenteen osuus on 12-17 prosenttia.

Uotisen mukaan teiden ylläpito vaatii suolausta tai hiekoitusta kelistä riippuen. Kouvolantie on huonossa kunnossa asfaltista alkaen.

- Siinä on paljon heitteitä, ja ne ovat kaikista pahimpia, kun perävaunu lähtee heittelehtimään, Uotinen sanoo.

Isot taloudelliset tappiot

Eilisessä onnettomuudessa vältyttiin henkilövahingoilta, mutta taloudellista tappiota tuli monille. Tieltä suistuneet ajoneuvot menevät romuksi ja ovat ajosta pois. Jumiin jääneet kuljetusyritykset myöhästyivät aikatauluistaan ja tilanteesta kiertoreittiä poistumaan päässeetkin joutuvat ajamaan omalla kustannuksellaan pitempää reittiä myöhässä.

- Tämä harmittaa suunnattomasti. Suomessa kuljettajat luottavat siihen, että tienhoito pelaa. Niin paljon maksetaan siitä verojakin, Uotinen sanoo.

Uotinen itse saapui onnettomuuspaikalle iltapäivällä ennen kuin rekat olivat suistuneet tieltä. Silloin jo mäessä oli jumissa rekka ja sen perään oli muodostunut jonoa.

- Se tuotu hiekoitus oli silloin jo ihan vitsi.

Uotinen ihmettelee, eikö tien ylläpitäjällä ole minkäänlaista vastuuta aiheuttamistaan vahingoista.

- Tämä onnettomuus ei todellakaan tullut yllätyksenä. Kyse on välinpitämättömyydestä, Uotinen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme