Uutiset

Maksuton kouluruoka täyttää 70 vuotta

Ravitsemustyöntekijä Anja Heino on työskennellyt Joutsan yhtenäiskoulun keittiössä lähes 40 vuotta. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Maksuton kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Vuosikymmenten aikana moni asia on muuttunut. Joutsan yhtenäiskoulun keittiössä ahertava Anja Heino on seurannut muutoksia lähietäisyydeltä lähes 40 vuotta.

Joutsassa merkittävin muutos on ollut asiakasmäärän puolittuminen. Parhaimmillaan yhtenäiskoulussa aterioi lähes tuhat ihmistä, nykyään määrä on pudonnut reiluun neljäänsataan. Lisäksi keittiössä valmistetaan noin sata ateriaa kyläkoululle ja päiväkotiin sekä ryhmiksiin kuljetettaviksi.

Uudistuksia on tehty myös ruokalistoihin.

- Ennen salaatit tehtiin juureksista. Yleisiä yhdistelmiä olivat lanttu-rusina, porkkana-appelsiini ja punakaali-appelsiini. Lihat keitettiin itse ja perunatkin kuorittiin täällä, Heino muistelee.

Nykyään juureksia käytetään salaateissa enää harvoin. Niiden sijaan pääraaka-aineita ovat amerikansalaatti, meloni, tomaatti, kurkku ja siemenet.

1990-luvulla ruokalaan tehtiin remontti, joka muutti toimintaa perinpohjaisesti. Ennen remonttia työntekijät annostelivat ruuan oppilaiden lautasille. Remontissa ruokalaan rakennettiin linjasto ja oppilaat alkoivat ottaa ruokaa itse. Käytäntö vähensi ruokahävikkiä tuntuvasti.

Lauantain Itä-Häme kertoo kouluruokailusta enemmän.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat