Uutiset

Tietojärjestelmävika haittaa edelleen Lastu-kirjastoja - vain lainaaminen onnistuu

Asiakkaiden Heinolan kaupunginkirjastoon palauttamat kirjat odottavat pääsyä hyllyihin. Tietojärjestelmävian vuoksi palautuksia ei tällä hetkellä päästä kirjaamaan. Kuva: Eppu Wikström

Viime viikon torstaina Lahden kaupungin tietojärjestelmiin iskenyt haittaohjelma aiheuttaa edelleen ongelmia Päijät-Hämeen kirjastoille. Lastu-kirjastojen, joihin Itä-Hämeestä kuuluvat Heinolan kaupunginkirjasto sekä Hartolan ja Sysmän kirjastot, tietojärjestelmät ovat edelleen alhaalla.

Verkkokirjasto ei toimi lainkaan, eli asiakkaat eivät pysty esimerkiksi uusimaan lainojaan tai varaamaan kirjoja verkon kautta. Myös kirjastojen palvelumahdollisuudet ovat rajalliset, sillä kirjastohenkilökunta ei pääse käsiksi asiakkaiden tietoihin.

Varaukset ja lainojen uusimiset eivät siis onnistu kirjastossakaan.

- Pystymme ainoastaan lainaamaan asiakkaille kirjoja varalainauksella, Heinolan kaupungin kirjastotoimenjohtaja Liisa Häyrinen kertoo.

Kirjastot ottavat vastaan palautuksia, mutta niitä ei päästä kirjaamaan. Häyrisen mukaan asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan, mikäli kirjan laina-aika umpeutuu ennen kuin tietojärjestelmävika saadaan korjattua.

- Jos erääntyneistä kirjoista kertyy maksuja vian ajalta, ne poistetaan kyllä, Häyrinen lupaa.

Kirjat voi halutessaan palauttaa kirjastoon, mutta palautukset saadaan kirjattua vasta, kun kirjastojärjestelmä saadaan jälleen toimimaan. Siihen saakka palautukset odottavat kärryissä. Muutakin työtä on tekemättä monen päivän edestä.

- Mitään aika-arvioita tilanteen korjaantumisesta emme ole saaneet. Hyvinvointiyhtymän ja Lahden kaupungin tietojärjestelmät on saatu toimimaan, joten kuumeisesti odotamme että pääsisimme jo tänään maanantaina takaisin normaalijärjestykseen, Häyrinen sanoo.

Heinolan kirjasto on avoinna normaalisti ja sulkee tänään ovensa kello 19. Omatoimikirjasto on jälleen käytössä vasta, kun kirjastojärjestelmä saadaan kuntoon.

Lahden kaupungin tietojärjestelmät sekoitti viime viikon torstaina haittaohjelma WannaMine. Kirjastojen lisäksi se aiheutti ongelmia terveysasemilla, sairaaloissa ja sosiaalitoimessa. WannaMine käytti Lahden tietojärjestelmiä virtuaalivaluutan louhimiseen.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat