Uutiset

Ministeri Leppä hyväksyi hallintasuunnitelman haitallisille lajeille

Jättiputken hävittäminen tulisi aloittaa asutuksen keskeltä. Kuva: Taru Alén

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä hyväksyi 13.3. Suomen ensimmäisen hallintasuunnitelman EU:n haitallisille vieraslajeille. Suunnitelman avulla ohjataan 37 vieraslajin torjuntaa.

Yksi parhaiten tunnetuista vieraslajeista on jättiputki. Sen hävittäminen tulisi aloittaa asutuksen keskeltä sekä virkistysalueilta. Sen jälkeen torjunta olisi suunnattava jättiputkien uusille esiintymäpaikoille, joihin ei vielä ole kehittynyt siemenpankkia. Tämän jälkeen torjunta kannattaa suunnata esiintymiin, joista jättiputki leviää helposti ympäristöönsä, kuten esimerkiksi vesistöjen ja teiden varsille.

Haitallisen vieraslajin keltamajavankaalin tiedossa olevia esiintymiä on Suomessa toistaiseksi niin vähän, että lajin leviäminen voidaan estää poistamalla esiintymät ja tiedottamalla lajin haitallisuudesta.

Vieraslajeilla tarkoitetaan eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ihminen on tuonut niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vieraslajia pidetään haitallisena erityisesti, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa IH Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 12,50 €) ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat