Uutiset

Nykyajan mukavuudet ilman kiinteää sähköliittymää

Heinolaan, idyllisen järven rannalle mökin rakennuttanut Taimi Tikko aikoo nauttia tulevasta lomailusta ilman ainuttakaan sähkölaskua.

- Mökkiini ei vedetty lainkaan sähköliittymää. Lattialämmitys ja kodinkoneet pyörivät aurinkosähköllä, hän myhäilee.

Sähköliittymä olisi maksanut syrjämökille 48 000 euroa. Aurinkosähköjärjestelmä maksoi Tikolle alle puolet liittymän hinnasta.

- Mikä parasta, se oli kertainvestointi, joten mökin pito tulee olemaan halpaa. Halusin mökkiin sähköt, koska en osaa lomallakaan tinkiä perusmukavuuksista. Pitää olla hyvä keittiö, kodinelektroniikka ja lämmintä ympäri vuoden, hän perustelee.

Uudet aurinkopaneelit ja akkuteknologia mahdollistavat rantasaunojen sekä pienten loma-asuntojen ja omakotitalojen täyssähköistyksen.

- Kylmimpinä talvikuukausina tarvitaan apuenergialähteenä aggregaatti, täsmentää Päijät-Hämeen Sähkö- ja data oy:n toimitusjohtaja Markku Lehtonen.

Muutos on jäänyt monilta huomaamatta.

- Aurinkotäyssähkötaloista ei tule vielä pitkään aikaan valtavirtaa. Syynä ovat vanhat uskomukset ja pinttyneet käsitykset. Aurinkosähköä rasittaa se, että ihmisillä on mielikuva 12 voltin tee-se-itse virityksistä, jotka riittivät sähkölampun ja tv:n pyörittämiseen.

Lehtonen ei suosittele aurinkosähköä kaikkiin pienkohteisiin. Järkevin se on niissä kohteissa, joihin kiinteän liittymän rakentaminen tulisi kalliiksi.

- Asiakkaamme teki ensimmäisen mökin uudelle kaava-alueelle ja olisi joutunut yksin maksamaan korkean liittymähinnan, joten aurinkosähköinvestoinnille tuli katetta.

Mikäli kiinteistö sijaitsee jo rakennetun alueen yhteydessä, on kiinteä liittymän halvempi, jolloin ero aurinkosähkön hyväksi pienenee.

Aurinkosähköllä ajoittain syntyvää ylikapasiteettia voi myydä verkkosähkön tuottajalle, joten kyse on myös tulolähteestä.

- Kiinteän sähkön hintakehitystä ja tulevia kuluja ei voi ennustaa. Aurinkosähkön etuna taasen ovat kertakulut, minimaaliset varaenergiakulut sekä riippumattomuus energian hinnan kehityksestä. Se on myös täysin ekologista energian tuotantoa.

Mutta onko aurinkosähköstä kaikkiin talomukavuuksiin?

- Nykyiset aurinkosähköjärjestelmät ovat 230-volttisia. Pistorasiasta tulee samaa virtaa, kuin kiinteästä liittymästä. Aurinkosähkön riittävyys riippuu järjestelmän koosta suhteessa asuinneliöihin.

Lue lisää torstaina Itä-Hämeen rakennusteemasivuilta.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat