Uutiset

Kärkölässä vähiten lapsia kotihoidossa koko maakunnassa: "Päivähoidon henkilökunta on pidettyä ja palvelu on helposti saatavilla"

Toiseksi eniten varhaiskasvatuspalveluita käytetään Sysmässä ja kolmanneksi eniten Heinolassa.

Kuva: Maria Sandell

Kärköläläiset käyttävät Päijät-Hämeessä eniten kunnallista päivähoitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan lähes kaikki kärköläläiset lapset ovat kunnallisen varhaiskasvatuksen parissa. Toiseksi eniten varhaiskasvatuspalveluita käytetään Sysmässä ja kolmanneksi eniten Heinolassa. Lahdessa noin 56 prosenttia lapsista on kunnallisessa päivähoidossa, mikä osuu lähes täysin yksiin valtakunnallisen lukeman kanssa.

Tuoreimmat saatavissa olevat luvut ovat parin vuoden takaa, mutta Kärkölän varhaiskasvatuksen johtaja Kaija Lindén kertoo, että tilanne on edelleen sama.

– Kärkölässä on tosi vähän lapsia kotihoidossa. Meillä on kolme perhepäivähoitajaa ja yksi päiväkoti, jossa on hyvät toimintaedellytykset, Lindén sanoo.

"Henkilökunta pidettyä ja kyselyissä hyvät arvosanat"

Hän uskoo, että myös se, ettei Kärkölän kunta ole halunnut lähteä rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta, on vaikuttanut positiivisesti.

– En tiedä, tekeekö Kärkölä jotain toisin kuin muut maakunnan kunnat, mutta meillä on käytössä Hyvän hoidon aloitusmalli, jossa perheiden kanssa käydään avoin keskustelu ennen lapsen päivähoidon aloitusta. Vastaava malli on käytössä myös Hollolassa.

Lindén sanoo, että kunnan päivähoidossa asiakkaita kohdellaan inhimillisellä otteella ja perheistä välitetään. Moni lapsia hoitava työntekijä on saattanut hoitaa jo heidän vanhempiaan.

– Moni on uransa loppupuolella, mutta tulee meille uusiakin työntekijöitä.

Kärkölän sivistysjohtaja Petri Käkönen kertoo, että päiväkodin tilat ovat uudet, ja asiakastyytyväisyyskyselyissä kunnallinen varhaiskasvatus on saanut hyvät arvosanat. Käkösen mukaan henkilökunta on pidettyä ja palvelu on helposti saatavilla.

– Tämä on tätä hyvää Kärkölää, Lindén sanoo.

THL:n mukaan koko maassa noin 55 prosenttia lapsista oli toissavuonna kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä. Kelan yksityisen hoidon tuen hoitorahaa maksettiin 6,7 prosentille – 16 338 lasta – varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat