Uutiset

Heinolalaismies nimitteli "kaarnaveneitten vuolijoita" eli turvapaikanhakijoita somessa syöpäläisiksi, sai 1 250 euron sakot

Kuva: Sami Lettojärvi

Pakolaisia Facebookissa solvannut ja panetellut viisikymppinen heinolalaismies on tuomittu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 1 250 euron sakkoihin. Päiväsakkojen lukumäärä on 50.

Mies oli yhteisöpalvelun julkisella sivustollaan julkaissut noin 20 kirjoitusta. Hän oli kommentoinut muun muassa poliisiylijohtajan haastattelua, uutisia ja toisten henkilöitten kirjoituksia.

Useissa kirjoituksissa mies nimittää turvapaikanhakijoita luteiksi. Hän kommentoi vastaanottokeskusta ylläpitävän yhtiön taloudellista voittoa. Kirjoituksen mukaan myös SPR "rahastaa pakolaisilla". "Suvakitkin" saavat osansa.

Kirjoittelu jatkui loppusyksystä 2016 alkusyksyyn 2017.

Käräjäoikeuden mielestä solvaavat ja panettelevat kirjoitukset eivät ole hyväksyttävää liioittelua tai provosointia eikä niitten levittäminen yleisön keskuuteen kuulu sananvapauden piiriin. Lausumat ovat ihmisarvoa loukkaavia ja ne ovat halventaneet kokonaista ihmisryhmää eli turvapaikanhakijoita.

Osa viesteistä oli sisällöltään kansanryhmää uhkaavia, sillä niissä suhtauduttiin hyväksyvästi väkivallan käyttöön.

Mies oli kommentoinut kirjoitusta, jossa väitettiin joukkion piirittäneen ja pahoinpidelleen tyttöjä Turussa, toteamalla, että "jos olis osunnu tääl Hönölässä tuollainen tapaus oman tytön kohdalle, olis ainakin joku loisporukasta vainaa".

Vastaaja tunnusti menettelyn. Käräjäoikeus ratkaisi asian kirjallisessa menettelyssä.

Maksimirangaistus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on 2 vuotta vankeutta.

Hämeen poliisille tehtiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaksi ilmoitusta vuonna 2016. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin yhdeksän. Tänä vuonna ilmoituksia ei ole tehty.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa IH Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 12,50 €) ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat